Home

Achtergrond

Aandeel Smithfield Foods stijgt 18 procent

De stemming op beurzen is gematigd positief. Koersen worden in de VS ondersteund door meevallende detailhandelsverkopen, maar in Europa overheerst scepsis over economische opgang nog altijd.

Smithfield Foods boekte een weekwinst op de beurs van 18 procent. Op de dag dat het vleesconcern uit Virginia kwartaalcijfers publiceerden, steeg de koers met 10,7 procent. De dag erna volgde een verdere stijging van 4,5 procent en daarna volgden kleine dagwinsten.
Het aandeel gaat nu van de hand voor gemiddeld 26 dollar, het hoogste niveau sinds juni 2008. Smithfield leverde aandeelhouders in de laatste twee jaar precies nul rendement. Het bedrijf leed onder een betrekkelijk hoge schuld, exportproblemen en slechte resultaten. Nu rapporteert de onderneming over boekjaar 2012 een beter dan verwachte winst van 81,5 miljoen dollar en een door hogere afzetvolumes gedreven omzetgroei van 3 procent. Graanprijzen zijn teruggevallen van de piek die in 2012 vooral gevolg van droogte was.
De onderneming speelt actief in op de vraag naar ractopaminevrij varkensvlees in China en Rusland. De belangrijkste oorzaak van de 'rally' van de beurskoers ligt echter in agressieve uitspraken van Continental Grains, dat 6 procent van de aandelen in handen heeft. De onderneming wil dat Smithfield op vaste basis dividend uitkeert, zoals ook Tyson en Hormel doen.
Continental Grains eist ook dat de bestuurskosten, 37 miljoen dollar in de laatste twee jaar, omlaag worden gebracht. De onderneming suggereert dat Smithfield in drie delen moet worden opgesplitst nu Smithfield er niet goed in slaagt om met de productmix snel meer op te schuiven naar verpakt vlees zoals bacon en worsten.
Over concurrent Tyson Foods, dat in het kielzog van Smithfield de beurskoers zag toenemen, zijn analisten het niet eens. Crédit Agricole verhoogde het advies naar 'aankopen' terwijl S&P Equity Research juist het advies terug schroefde naar 'vasthouden'. Het bedrijf uit Arkansas is meer dan Smithfield afhankelijk van de door de crisis geraakte rundvleesmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.