Home

Achtergrond

Waarschuwingsschoten valutaoorlog

Het woord wisselkoersmanipulatie wordt vooralsnog alleen voor China gereserveerd, maar Westerse economieën vuurde deze week enkele schoten richting Japan.

De Groep van 7 - de VS, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Canada -  stelt in een verklaring dat landen hun munt niet kunstmatig mogen laten dalen.
Het Japanse beleid is hier wel op gericht. In een reactie op het Japanse beleid roept Frankrijk tot een wisselkoersdoel voor de euro op middellange termijn. De euro noteert nu een waarde van 1,34 dollar en volgens Frankrijk bemoeilijkt de hoge waarde de exportkansen. ING becijferde deze week dat van de exportwaarde van het voedselcomplex in Nederland in 2012 52 procent met export wordt gerealiseerd.
De euro is sinds eind vorig jaar 10 procent in waarde toegenomen, met name doordat in de VS de geldpers aan staat. De voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), Mario Draghi, probeerde deze week de waardestijging van de euro wat in te dammen. De ECB houdt de invloed van de sterke euro op de groei en inflatie aan, aldus de Italiaan.
De ECB heeft echter weinig mogelijkheden de geldhoeveelheid te beïnvloeden. De rol van de in Frankfurt gevestigde bank is de inflatie te beperken tot een niveau onder maar dichtbij de 2 procent. Anders dan in de VS en Japan heeft de ECB doelbewust geen taak gekregen de economische groei en de hoeveelheid banen op peil te houden.
Momenteel ligt de inflatie in de Eurozone op 2 procent  en zou de ECB zich volgens de Duitse opvatting van centraal bankieren moeten onthouden van een renteverlaging die de geldhoeveelheid vergroot en dus de waarde van de euro ondermijnt. De Franse opmerkingen zijn echter het zoveelste signaal dat vanuit Zuid-Europa heel anders wordt gedacht over de rol van de ECB in het aanwakkeren van groei.
Exportlanden als Zuid-Korea, China en Brazilië maken zich alvast zorgen over het wisselkoersbeleid van de VS, Japan en de EU. De Braziliaanse minister van financiën Guido Mantega verklaarde deze week voor de Braziliaanse exporten, vooral vlees, granen en soja, te vrezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.