Home

Achtergrond

Sterke resultaten vleesconcerns stuwen koers

Jaarcijfers die veel beter zijn dan de meeste analisten hadden verwacht hebben de beurskoersen van Tyson Foods en Smithfield Foods omhoog gejaagd.

De Amerikaanse vleesreuzen zagen hun beurswaarde sinds vorige week toenemen met respectievelijk 5,3 en 2,4 procent.

Smithfield Foods, vooral sterk met varkensvlees, komt van ver. Vorig jaar verloor het aandeel 11 procent en in januari stond het bedrijf opnieuw een tijdlang meer dan 20 procent in het rood. Door hernieuwd optimisme noteert de slachter uit Virginia nu in New York bijna 24 dollar per aandeel, het hoogste niveau sinds 27 februari 2012.
Smithfield Foods noteerde onlangs dan ook een winst van 0,61 dollar per aandeel, wat neerkomt op een bonus van bijna 50 procent op de verwachting van analisten zoals gepolst door Reuters.

Bij Tyson Foods, sterker met rundvlees, was de verrassing minder groot. Het fundament onder Tyson Foods is echter wel steviger dan bij Smithfield, dat net als zijn Braziliaanse branchegenoten een relatief hoge schuld heeft opgebouwd.
Tyson Foods staat nu op een koers boven de 23 dollar, oftewel een nieuw record. Toch zijn analisten het historisch gezien zelden eens over hun beoordeling van de onderneming. JP Morgan Chase blijft neutraal, terwijl Zacks zijn neutrale mening heeft verlaten en net als Bank of America en sinds kort Crédit Agricole adviseert te kopen.
Anderen vrezen dat de 'bull-run' van Tyson Foods uitnodigt tot winstneming, waardoor de koers weer wat kan zakken.
Topman Knut Nesse van voerconcern Nutreco sprak bij de presentatie van jaarcijfers van een recordjaar maar deze mededeling werd lauw ontvangen. Richard Withagen van SNS Securities noemt de cijfers solide en in lijn met de verwachting, al stellen collega’s dat de winst en omzet net iets achter bleven bij hun ramingen. ING schrijft aan klanten dat de cijfers weinig verrassend zijn. Het aandeel daalde in eerste instantie met ruim 1 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.