Home

Achtergrond laatste update:13 feb 2013

Olieprijs vlakt af na sterke stijging

Na een forse stijging van de olieprijs begin februari lijkt er enige rust te komen op de markt.

De prijs voor een vat Brent-olie liep op van ruim 114 naar 116 euro. Dat hogere prijsniveau werd in de eerste week van februari gecontinueerd maar lijkt niet verder door te zetten. De prijs van Amerikaanse olie is ook gestegen en ligt nu rond de 97 dollar. In een periode van een maand is de olieprijs nu zo’n 5 procent gestegen.

Dat de koers nu niet verder oploopt zal te maken hebben met de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten. Deze zijn opnieuw gestegen, blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Energie. Voorraden ruwe olie namen met 2,6 miljoen vaten toe tot 371,7 miljoen vaten. Benzinevoorraden stegen met 1,7 miljoen vaten tot circa 234,0 miljoen vaten. Voorraden stookolie en diesel kwamen uit op 129,6 miljoen vaten, een afname van 1 miljoen. De bezettingsgraad van de raffinaderijen daalde van 85 procent naar 84,2 procent.
Een grotere productie van olie en gas en een gestegen olieprijs hebben gezorgd voor stijgende winst van Shell in het vierde kwartaal van 2012. De nettowinst steeg met 3 procent tot 6,7 miljard dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.