Home

Achtergrond

Olieprijs daalt fors

De olieprijs is deze week gedaald. Vanaf woensdag zakte de prijs naar 113 dollar per vat.

De koersdaling is het gevolg van de verkiezingsuitslag in Italië. De verwachting is dat de stabiliteit in de Eurozone hierdoor onder druk zal komen te staan. Handelaren verwachten dat de vraag naar olie zal gaan afnemen.

De gasprijs volgt de trend van de oliekoers. Maandag klom de prijs naar krap 27 cent per kuub. De daarop volgende dagen bleef de koers stabiel rond 27 cent per kuub. Vanaf donderdag zakte de koers licht naar 26,8 cent per kuub. De prijs op de lange termijn zal naar verwachting verder dalen door negatief sentiment op de oliemarkt. Op termijn zal de dagmarkt stabiel blijven tussen 25 en 27 cent per kuub.

De elektraprijs was aan het begin van de week eveneens stabiel en schommelde rond de 56,5 euro per MWh. Woensdag piekte de elektraprijs naar 60 euro per MWh, waarna de koers weer terugzakte naar hetzelfde niveau als aan het begin van de week. Overaanbod van kolen zal de prijs laag houden. Ook wordt er weer meer import verwacht van zonne-energie uit Duitsland. Stroom leveren aan het net, levert in piekuren 56,5 euro per MWh op.

Of registreer je om te kunnen reageren.