Home

Achtergrond 1 reactie

Kans op daling Euribor verkeken

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de rente aan banken gelijk gehouden op 0,75 procent.

Daarmee lijkt de kans op een duidelijk dalende trend van het Euribor-tarief ook verkeken. In elk geval voor even. ING-analisten denken dat klachten over de haperende economie en hoge waarde van de euro een heel klein voetje tussen de deur voor een renteverlaging blijft.
De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt voor een looptijd van drie maanden op circa 0,23 procent.
Daarmee is het tarief wel gestegen ten opzichte van de 0,18 procent waarmee het jaar werd aangevangen, maar 'gewone' rentes van 2 tot 4 procent zijn ver weg. Vorig jaar lag de rente omstreeks deze tijd nog boven de 0,7 procent. Voor een looptijd van zes maanden wordt nog 0,378 procent genoteerd.
De consument  betaalt nog altijd procentpunten bovenop de Euribor. De redding van SNS kost de overige grote banken in totaal enkele miljarden. Met het oog op de aankomende zwaardere bankeisen van Bazel III blijven de banken bouwen aan buffers, door winstgericht te blijven.
Prognose: neutraal.

Eén reactie

  • info140

    En, beste Jan Cees, waar had dat euribor dan naar toe moeten dalen? Naar 0% of nog dieper? Geld bij krijgen dan? Als dat zou kunnen!
    'Gewone' rentes zijn bij euribor niet van 2 tot 4%, maar duidelijk boven de 4%; als je tenminste langer dan 3 jaar terug kunt kijken.....
    Kijk nog eens goed naar de schaalverdeling, zou ik zeggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.