Home

Achtergrond

Japan mag geldpers aanzetten

Het is goed nieuws bij slecht nieuws maar cijfers die aantonen dat de neergang van de Europese economie doorzet, duwen de waarde van de euro omlaag.

De koers is gedaald van 1,36 Amerikaanse dollar twee weken geleden tot 1,33 dollar. Bij het Britse pond is een omgekeerde beweging te zien. De waarde van de euro bedraagt nu 0,87 pond, een fractie meer dan een week geleden.
De Eurozone ziet er even gezonder uit dan de Britse buurman, maar nog altijd bleekjes ten opzichte van de VS. ING laat in een nieuwe publicatie zien hoe groot het belang van de euro is voor de handel. De export van de Eurozone beweegt bekeken over een spanne van jaren duidelijk mee met de waarde van de euro tegenover een mandje valuta.
De bank is bezorgd over de dreiging van een valutaoorlog die de waarde van de euro tot “ver boven 1,40 dollar” kan doen uitschieten. Analisten van ABN Amro stellen dat beleidsmakers zich juist “terecht geen zorgen maken”, omdat de enige die de geldpers aanzet Japan is. Japan heeft anders dan anderen een door anderen geaccepteerde reden yens bij te drukken: het land lijdt al jaren onder deflatie, een fenomeen waarbij geld meer waard wordt en mensen dus aankopen uitstellen
Van andere centrale banken zal ruim monetair beleid niet worden geaccepteerd, verwacht ABN Amro op basis van een recente G7-bijeenkomst waar zelfs Brazilië zei dat het gevaar op een valutaoorlog beperkt lijkt.  Brazilië klaagt al sinds 2008 dat de lage rente en injecties in de economie in de VS en EU leidt tot kunstmatig lage koersen voor de dollar en euro die de export van haar agribusiness bemoeilijkt.
ABN Amro en ING verwachten beide nog dat de euro aan het eind van 2013 1,20 dollar waard zal zijn. ING  denkt dat de waarde zo’n 0,85 pond zal bedragen terwijl ABN Amro uit gaat van 0,80 pond.
Prognose: euro daalt.

Of registreer je om te kunnen reageren.