Home

Achtergrond 1 reactie

Hollande wil wisselkoersbeleid, maar ECB niet

De koers van de euro is de afgelopen week nauwelijks gewijzigd. De Franse president François Hollande is echter buitengewoon ontevreden over de koers, een euro is nu 1,35 dollar, en roept op tot wisselkoersbeleid voor de middellange termijn.

Gebeurt dit niet, zo waarschuwt Hollande, dan verliest de Franse maar ook de Europese economie het momentum voor herstel.

Daarmee gooit de socialist de knuppel in het hoenderhok, want sommige landen hebben baat bij een sterke euro, en anderen – waaronder Nederland – nadrukkelijk niet. Het is juist daarom dat de Duitse regering bij het stichten van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft geëist dat deze qua taakstelling gemodelleerd moest zijn naar Duits voorbeeld.
Deze heeft maar één doel: het voorkomen van waardevermindering van geld. Anders dan de Japanse en Amerikaanse centrale banken wil dus ook de ECB niet zomaar de geldpers aanzetten. Via een omweg doet ze dit een beetje door het goedkoop uitlenen van geld aan commerciële banken, maar de klaagzang over competitiviteit kan door de ECB alleen worden beantwoord met een renteverlaging.
ECB-voorzitter Mario Draghi benadrukte onlangs dat de euro al 10 procent is gedaald sinds een top werd aangetikt in 2009. Zakenbank Morgan Stanley rekent uit dat op basis van de onderliggende economie de prijs voor de euro nu 1,33 dollar zou zijn.

De Nederlandse, exportgerichte agribusiness heeft niets te klagen want voor Nederland apart zou een koers dichtbij de 1,50 dollar fair zijn, terwijl de Italianen en Grieken een koers dichterbij de 1 dollar verdienen.
Vanuit Brazilië klinkt hoon: daar klagen agribusinessconcerns als JBS en Brasil Foods over de te goedkope euro en dollar die hun exportorders kost in bijvoorbeeld het Midden-Oosten. De beleidsrentes liggen in Europa en de VS dichtbij nul en bij elke calamiteit wordt goedkoop geld aan de markt verstrekt door centrale bankiers, klaagde Brazilië reeds bij de WTO.

Eén reactie

  • gerritvissers

    Stop met de euro en laat de gulden weer rollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.