Home

Achtergrond 5 reacties

Hoge prijzen zorgen voor problemen

De energieprijzen blijven onverminderd op een hoog niveau. De koers van Brent-olie schommelt nu al een aantal weken rond de 117 euro.

Deze constant hoge energieprijzen hebben er nu al toe geleid dat de top van het Nederlandse bedrijfsleven zich ongerust begint te maken. Zo zeer zelfs dat AkzoNobel, DSM en Shell in de Telegraaf de noodklok luiden.

Door de schaliegasrevolutie in Amerika is de prijs van aardgas in de VS enorm naar beneden geduwd. Kleine ondernemingen zijn er aan de andere kant van de oceaan in geslaagd schaliegas tegen aanvaardbare kosten naar boven te halen, met lage energieprijzen tot gevolg. “De VS hebben enorme concurrentievoordelen door de goedkope energie’, volgens topman Ton Büchner van AkzoNobel. In de Verenigde Staten wordt schaliegas en -olie gewonnen, wat veel goedkoper blijkt. In Nederland stuit dat op grote bezwaren van de milieubeweging. De Amerikanen willen verder binnen tien jaar zo’n vierhonderd fabrieken bouwen die biobenzine en -diesel moeten gaan fabriceren uit mais, suikerriet en landbouwafval. DSM-topman Feike Sijbesma roept politici op tot actie: "Dit begint een serieuze zaak te worden, Europa moet iets doen."

Laatste reacties

 • koestal

  Dan ook maar hoge voedselprijzen,jammer voor de minima,beter duur dan niet te koop

 • casecs

  och de grote bedrijven beginnen te piepen omdat ze bang zijn om markt te verliezen want ze hebben de laatste jaren steeds meer winst gemaakt en stel ze verdienen een keer 10% minder ja dat kan niet he denken ze em n moet de overheid maar ingrijpen man hou je eigen broek op, moeten wij als boeren ook!!

 • joannes

  Ik vraag me af of dat er achter zit @casecs, volgens mij willen ze ook proefboringen doen voor dat schaliegas in Nederland, zoals ze dat ook al bediscussieren in DE, FR, ES en mogelijk in meer landen in de EU. Het probleem is millieu, of eigenlijk de water kwaliteit. Ze boren dat gas met chemicaliën op die vervolgens er weer uit gefilterd moeten worden of anders vergiftigen ze het grondwater. De vraag is natuurlijk of ze wel alles er uit kunnen filteren. In die open velden van de US is dat al een vraag, nu dan kan je je voorstellen wat dat in ons dicht bevolkte landje gaat betekenen. En voor daar waar geen mensen wonen, zijn de boeren zeer afhankelijk van goed water dus hou die in de gaten. Hier kan je het beste met de millieu activisten op trekken want aan slecht water heb je niets dan armoede.

 • denker123

  koestal.De vierhonderd biobrandstof fabrieken die nog gebouwd moeten worden zijn bedoeld om cellulose ethanol en biodiesel te maken uit stro o,a,maisstro en landbouwafval en niet uit mais of soyabonen.De DSM topman zou dit toch moeten weten,DSM en Poet zijn samen een fabriek aan het bouwen in Iowa zie [Home poet].De V.S.overheid is niet van plan om het ethanolmandaat uit mais dat in 2015 vol is nog verder te verhogen,de reden is dat de voedselprijzen te hoog worden .De overheid houdt zich wel aan de afspraken uit 2007.Het is nog maar afwachten of deze biobrandstoffen produktie uit stro wel van de grond komt de akkerbouwers zeggen dat de organische stof van de grond in gevaar komt.De V.S.overheid ziet dit blijkbaar ook al ,daarom wordt nu alles ingezet voor massale produktie van schaliegas en olie,het milleu risico is sterk verbetert met de niewste technieken.

 • ed12345

  in de westerse wereld zijn we met z'n allen waarschijnlijk te rijk we rijden steeds meer kilometers met steeds grotre auto's we gaan op vacantie naar verre streken we doen niet zo veel meer met de hand ,in de keuken zit zo'n ding aan de muur om electrisch een groente blikje open te maken Het schijnt dat het internet verkeer net zo veel energie vraagt als de hele burger luchtvaart
  en ga zo maar door ergens zal dat spul vandaan moeten komen

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.