Home

Achtergrond

Handelsteam kost Bunge 9 procent marktwaarde

Op de dag dat topman Alberto Weisser van Bunge zijn opstappen bekendmaakte, daalde het aandeel van de Amerikaanse handelsonderneming met 9 procent.

Helaas voor de 56-jarige Braziliaan zijn de aandeelhouders niet bezorgd dat niemand Weisser goed kan vervangen. De investeerders bewogen vanwege extreem slechte kwartaalresultaten.
Bunge heeft het vierde kwartaal een verlies geleden van ruim 610 miljoen dollar (456 miljoen euro), tegen een winst van 245 miljoen dollar (183 miljoen euro) een jaar eerder. Weisser kan deels naar de malaise op de ethanolmarkt wijzen. Het handelsteam van Bunge, groot in mais, tarwe en soja, is echter hoofdverantwoordelijke.
De handelaren kochten in oktober in de VS mais en soja, er vanuit gaande dat de akkerlanden van het Middenwesten alleen nog verder zouden verpieteren en de beschikbaarheid echt nijpend zou gaan worden. De prijs van beide grondstoffen daalde vervolgens waardoor andere partijen die later inkochten de concurrentieslag wonnen.
Concurrent ADM meldde dan ook eerder een verzesvoudiging van de winst in het vierde kwartaal en topvrouw Patricia Woertz zei dat een recordhoeveelheid soja is verwerkt. Het familiebedrijf Cargill, voor wie het boekjaar op 30 november eindigde, realiseerde een verviervoudiging. Bunge presteert dus onder de norm.
Bunge is nu 6 dollar verwijderd van de top in de laatste 12 maanden van 79,92 dollar. Banken hebben hun advies over het aandeel niet massaal drastisch gewijzigd. Herstel wordt verwacht vanwege de sterke oogstvooruitzichten in Zuid-Amerika, waar het ooit Argentijnse Bunge veel sterker staat dan met name ADM.
Het resultaten van Bunge worden in 2013 geholpen door de verkoop van kunstmestactiviteiten aan Yara, in december. Yara zelf verloor deze week ook terrein op de beurs. De onderneming zet wel volumes weg maar de prijzen voor producten als ureum en fosfaat zijn gedaald. Het bedrijf blijft vol vertrouwen en wil  op korte termijn een overname presenteren.

Of registreer je om te kunnen reageren.