Home

Achtergrond

Berlusconi stuurt waarde euro omlaag

De waarde van de euro staat wat onder druk door de Italiaanse verkiezingen. De coalitie van sterk tegen EU-beleid gekante partijen onder leiding van Berlusconi won de meerderheid in één van de twee kamers in Italië.

Beleid bedoeld om de economie concurrerender te maken en de immense schuldenlast af te bouwen, kan door Berlusconi tot stilstand worden gebracht.
De euro daalde vooral door de straffe campagnetaal van de kleine Italiaan van 1,31 Amerikaanse dollar midden vorige week naar 1,30 dollar. De waarde van de eenheidsmunt bleef tegenover het Britse pond stabiel. De waarde ligt nog altijd op een hoger niveau dan je wellicht zou verwachten op basis van de economische cijfers in de Eurozone.
Analisten denken dat de angst dat de Eurozone echt in delen uiteenvalt weg is, wat een bodem legt onder de munt. De waarde van de euro is tegenover een mandje valuta sinds juli 2012 10 procent gestegen. ING becijfert dat een blijvende waardestijging voor de munt van 10 procent in een jaar tijd een half procentpunt aan economische groei kost.
De Amsterdamse bank verwacht echter dat de euro later in 2013 in zal zakken. Mogelijk zal de Europese Centrale Bank niet direct de koers beïnvloeden met een renteverlaging of nieuwe financiële injecties, maar de munt wel omlaag praten. In elk geval denkt een aantal analisten dat de Amerikaanse Federal Reserve, een stelsel van centrale banken, aanstuurt op verkleining van een steunprogramma.
Nu koopt de Fed elke maand voor 85 miljard dollar waardepapier en staat de beleidsrente dichtbij nul. Nick Kounis van ABN Amro gelooft niet in een verzwakking van het steunprogramma, al is het maar omdat de economie geraakt zal worden door een serie bezuinigingen die vanaf 1 maart automatisch ingaan wanneer president Obama geen begrotingsakkoord kan sluiten met de Republikeinse partij.
Prognose: euro verzwakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.