Home

Achtergrond

Aandeel General Mills naar record

De beurzen stonden goeddeels in het teken van Ben Bernanke, Mario Draghi en de onvermijdelijke Silvio Berlusconi.

Bernanke en Draghi van respectievelijk de Amerikaanse en Europese Centrale Bank ondersteunden beurskoersen door luid en duidelijk hun aanhoudende commitment voor steunmaatregelen af te kondigen. Een sterk verkiezingsresultaat van Berlusconi stelt de Italiaanse bereidheid de economie te hervormen Im Frage.
Aan het agrarische front lijken Amerikaanse tarweprijzen op weg naar de vierde maandelijkse daling in vijf maanden. Goed nieuws voor vleesconcerns als Tyson Foods en verwerkers als Unilever of General Mills, die vaak op de beurs profiteren van zwakte op de graanmarkt, maar de invloed is nu nog beperkt omdat gespeculeerd wordt dat de vraag naar tarwe vanuit exportmarkten los zal breken.
Het aandeel General Mills steeg de laatste twee weken van een waarde van 43 naar meer dan 46 dollar, een nieuw record. Aandeelhouders die halverwege 2009 tegen de gemiddelde prijs instapten en nu verkopen, boekten een beurswinst van circa 85 procent. De producent van ontbijtgranen, yoghurt en ijs heeft zijn voorspelling voor de winst per aandeel voor het fiscale jaar gehandhaafd op 2,65 tot 2,67 dollar.
De Amerikaanse onderneming profiteert op de beurs van geruchten dat het een overnameprooi zou kunnen zijn. Eerder werd ketchupgigant Heinz overgenomen. De beurswaarde van General Mills (29,9 miljard dollar) ligt volgens berekeningen van Morning Star wel duidelijk hoger dan Heinz (23,3 miljard). Gezien de overname van Heinz de grootste deal in de voedingsbranche betrof, lijkt daarmee de kans op nog zo’n grote deal even klein.
De kwartaalcijfers van General Mills vielen overigens wat tegen. Doordat consumenten de prijsverhogingen voor Yoplait-producten niet slikten, moest de onderneming de strategie weer helemaal bijstellen en de omzet en winst namen vrijwel alleen toe door de overname van het Braziliaanse Yoki.

Of registreer je om te kunnen reageren.