Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2013

Wout Dekker (1956)

Van veevoerbaas tot Rabo-controleur.

Toen Wout Dekker vorig jaar 
tekende voor een baan bij de Rabobank, had hij misschien 
gehoopt een iets rustiger baan te krijgen. Het pakte 
anders uit. Hij staat voor de moeilijkste klus uit zijn loopbaan. Dekker moet zorgen voor herstel van vertrouwen in een bank die een miljard dollar moest aftikken, om vervolging door toezichthouders te voorkomen vanwege fraude met interbancaire rentes. Daarbij zijn meer fraudeonderzoeken gaande en dreigen grote schadeclaims van institutionele beleggers.

Pakte Dekker genoeg door? Ja, en nee. Topman Piet Moerland vertrok versneld vanwege de Libor-affaire, maar de raad van commissarissen bleef zitten. Zelfs de directeur direct verantwoordelijk voor de fraude, Sipko Schat, werd pas de laan uitgestuurd na druk van lokale Rabobanken. Dekker noemde hem nog ‘internationaal topbankier’.

Dekker was 12 jaar lang CEO van het beursgenoteerde voerbedrijf Nutreco en wilde loskomen van de kwartaalcijferdruk. Nu mag hij middenin een vertrouwenscrisis een bestuursvoorzitter zoeken en moet hij bemiddelen tussen de centrale en de lokale Rabobanken.

 

FUNCTIE

• voorzitter raad van commissarissen 
Rabobank Nederland

 

NEVENFUNCTIES

• commissaris Macintosh Retail Group

• commissaris Randstad

• lid Taskforce Biodiversiteit & Natuurlijke Hulpbronnen

Of registreer je om te kunnen reageren.