Home

Achtergrond 3542 x bekeken 7 reacties

Vleesveehouder was een 'onzichtbaar' knelgeval

Vleesveehouders bleven lang min of meer onzichtbaar in de discussie over de inkomensgevolgen van het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Maar door de overgang van de huidige bedrijfstoeslagen naar een gelijke hectarepremie van minder dan 400 euro per hectare dreigt wel een forse klap voor de inkomens in deze sector.

Het gaat dan bijvoorbeeld om de rosé- en stierenmesters die (zelf) hun de dieren niet weiden, maar nu wel toeslagrechten met een hoge waarde per hectare hebben. Inkomensdalingen tot tienduizenden euro's zijn het gevolg. In twee LEI-rapporten (uit 2012 en 2013) die ingaan op de inkomensgevolgen van het nieuwe GLB komt het woord 'vleesvee' in zijn geheel niet voor. Wel de andere sectoren die flink inleveren door een lagere hectaretoeslag. Dat zijn de vleeskalverhouders, zetmeelaardappeltelers en intensieve melkveehouders.
Het gemiddelde inkomen uit het bedrijf van vleeskalverhouders bestond in de periode 2009-'13 voor meer dan 100 procent uit inkomenstoeslagen en subsidies volgens cijfers van het LEI. Dat percentage is in de afgelopen 10 jaar alleen maar gestegen. De overgangsregeling biedt weinig of geen soelaas omdat deze bedrijven doorgaans weinig grond hebben. De gemiddelde toeslag per bedrijf daalt van ruim 50.000 euro in 2013 naar circa 4.500 euro in 2019 op basis van gemiddeld 12 hectare grond per bedrijf.
Een omgekeerde beweging deed zich voor in de zetmeelaardappelteelt. Tien jaar terug lagen de toeslagen in deze sector boven de 100 procent en waren de inkomens bovendien veel lager. Inmiddels zijn zowel de inkomens als de toeslagen fors gestegen. In de afgelopen vijf jaar was de inkomenssteun gemiddeld 64 procent van het inkomen uit het bedrijf. Voor de bedrijven met hoge toeslagen per hectare zal de inkomensachteruitgang  ook fors zijn, maar gemiddeld genomen zal de achteruitgang kleiner zijn dan voor vleeskalverhouders, vooral omdat er veel meer grond onder de bedrijven ligt. De inkomenstoeslag van zetmeelbedrijven daalt van gemiddeld 55.000 euro in 2013 naar circa 31.000 euro in 2019 op basis van een hectarepremie van circa 385 euro en 81 hectare. Voor intensieve melkveehouders geldt in feite hetzelfde als voor zetmeeltelers met hoge premies per hectare. Een forse achteruitgang voor deze specifieke groep bedrijven die kan oplopen naar meer dan 10.000 euro verlies aan inkomen.
De knelgevallen, inclusief vleesveehouders, zijn inmiddels in beeld bij de politiek. Voor de vleesveesector rest voorlopig alleen nog de hoop op een regeling. Staatssecretaris Dijksma heeft op 18 december tijdens een Kamerdebat  wel aangegeven dat ze de 'knelgevallen' gaat bekijken, maar waarschuwde tegelijkertijd voor te hoge verwachtingen. De al aangekondigde graasdierpremies bieden in ieder geval maar voor een beperkt deel van de vleesveesector een tegemoetkoming. De vleesveesector is nu wel bekend als knelgeval, maar de vraag is of dat veel gaat helpen.

Laatste reacties

 • teus2031

  vleesvee grossiers hoef je niet te helpen die weten het toch altijd beter en hebben kdr toeslag

 • Demeter Griend

  Wie kan er zonder subsidie boeren, mijn vader niet en zelfs mijn opa kon het niet met de garantieprijzen.
  Het mooie van het nieuwe systeem is wel dat ik straks meer krijg voor minder doen. Is dus eigenlijk een win, win situatie.
  Ieder voordeel heb zijn nadeel.

 • Rosekalf 2012

  Nieuwe regeling gewoon goed, de markt moet zijn werk doen en het trekt de inkomens voor iedereen gelijk.
  Op deze manier is het toch ook ontzettend oneerlijk concurreren.
  Een boer die al 15 jaar vleeskalveren heeft ontvangt veel premie en iemand die sinds 5 jaar geleden begonnen is ontvangt niets!!
  Dat is toch niet te verkopen en oneerlijkere concurrentie bestaat er niet.

 • tinus888

  @rosekalf,wat denk je wat de nukaprijs straks gaat doen

 • Rosekalf 2012

  €25,-

 • LUCTOR

  Het toneel spel wat politiek word genoemd wordt zo gespeeld dat de uitkomst altijd is wat hun het beste vervolg opleverd
  De vleesvee houderij behalve de witvleeshouderij zal verdwijnen
  uit NL de uitstoot koeien uit de melkveehouderij zullen de enigste overblijvende koeienslachterij draaiende houden met hier en daar nog een grossier die zijn handel over de grens zal halen.

 • a.t.herwijnen

  Dat boeren subsidie krijgen zal altijd blijven. Dit is de beste manier van de overheid om te sturen in de landbouw. Als ondernemer moet je jezelf wel achter de oren krabben als je alleen kunt overleven met de hoge subsidies van de afgelopen jaren. Het is verkapt communisme. De overheid bepaald.
  Wel jammer dat de burger straks alleen vlees uit het buitenland kan krijgen waar de welzijnseisen een stuk lager zijn. Iets voor de pvdd!!!!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.