Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2013

Ruud Huirne (1962)

Rust, redelijkheid en een lastig verhaal.

Rabobank had eind 2012 circa €32 miljard aan kredieten uitstaan bij Nederlandse boeren en tuinders. Dat maakt Ruud Huirne als directeur Food & Agri bij Rabobank Nederland een belangrijk man. Toch wekt Huirne niet direct die indruk. Waar zijn voorganger Dirk Duijzer vaak goed was voor een paar snedige quotes, is oud-professor Huirne een man die liever de nuance zoekt of zich in lastige dossiers beperkt tot ongevaarlijke algemeenheden.

De opgave wordt er voor hem niet kleiner op. De coöperatieve bank worstelt met moeilijke kredietdossiers. De binnenvaart- en vastgoedportefeuille staan bij de media het meest in de schijnwerpers, maar wie de bank goed beluistert, weet dat de laatste jaren voor vele miljoenen aan voorzieningen zijn getroffen voor de zwaar overgefinancierde glastuinbouw.

Het failliet laten gaan van bedrijven is lastig, want het glas is zo goed als onverkoopbaar. De bank stuurt bij in de intensieve veehouderij om herhaling van dit scenario te voorkomen. Huirne zal bovendien boeren en tuinders de komende jaren steeds vaker slecht nieuws moeten verkopen: de bank moet nieuwe buffers bouwen en kan per saldo minder krediet uitzetten.

 

FUNCTIE

• directeur Food & Agri, Rabobank Nederland

 

NEVENFUNCTIES

• buitengewoon hoogleraar Coöperatief Ondernemerschap, Wageningen Universiteit

Of registreer je om te kunnen reageren.