Home

Achtergrond

Rente en waarde euro omhoog

Het heeft even geduurd maar toch: de groeiprognoses voor de economie Eurozone zijn naar boven bijgesteld, zij het met een schamele 0,1 procentpunt.

Het is volgens ABN Amro-econoom Han de Jong niettemin 'een mijlpaal' gezien we bijna gewend zijn geraakt aan neerwaartse bijstellingen. Het directe gevolg is wel dat de Euribor en de wisselkoers van de euro opliep.

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is zelfs opgelopen tot het hoogste niveau in vijftien maanden: 0,260 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, is bij een looptijd van zes maanden opgelopen naar 0,360 procent. Het zijn nog steeds wel percentages waar voor de financiële crisis die in 2008 begon iedere ondernemer voor zou tekenen. In 2008 begon het jaar nog met 4,5 procent.
De oorzaak van de oplopende rentes ligt niet alleen in de meevallende groeiprognoses, maar ook in uitspraken van Yves Mersch, bestuurder van de Europese Centrale Bank (ECB). De Luxemburger zei in een speech dat de ECB vooralsnog niet werkt aan meer steunmaatregelen zoals het opkopen van schuldpapier of verlagen van de rente. De beleidsrente staat met 0,25 procent in historisch perspectief al extreem laag en de kans op verder snijden lijkt nu klein.
Banken lenen dus tegen exceptioneel lage rentes, maar ze vertalen dat niet helemaal door in leningen aan bedrijven.  In de praktijk betalen bedrijven voor leningen boven 50.000 euro door allerlei opslagen meer dan 5 procent. De oorzaak ligt in de crisis, die leningen risicovoller maakt, de verzwakte financiële positie van banken sinds 2008 en de noodzaak vanuit nieuwe regels buffers op te bouwen.
De euro kwam woensdag uit op een koers van $1,377, het hoogste niveau sinds 29 oktober. Tegenover het Britse pond werd ook een plus genoteerd en kwam de koers uit op het hoogste niveau sinds 13 november: £0,84. Voor de handel zijn lagere koersen voordelig en ING gaat nog steeds uit van een dalende koers in de richting van $1,25 en £0,80.

Of registreer je om te kunnen reageren.