Home

Achtergrond 1518 x bekeken 1 reactie

Red de Rhoonse boerenpolder

Er zit geen internationale verplichting achter, noch een binnenlandse plicht om elders verloren gegane natuur te compenseren. Met andere woorden: het onzalige plan om 600 hectare natuur- en recreatiegebied aan te leggen op boerenland in de Rhoonse polder kan zonder probleem de prullenbak in.

Het plan voor 'Het Buijtenland van Rhoon' stamt uit de periode vlak na de eeuwwisseling, de tijd dat natuur erg in was en de landbouw in sommige kringen economisch werd afgeschreven. Het was de tijd van de grote projecten à la Wieringerrandmeer. Vaak kon dergelijke pretnatuur worden gefinancierd door woningbouw.

Sindsdien is er veel veranderd. De landbouw floreert, maar gemeenten zitten sinds de huizenbubbel knapte met een enorme financiële kater vanwege dure grondaankopen uit die tijd. Verder is er een maatschappelijke herwaardering van de boer te bespeuren.

Vijftien boeren moeten het veld ruimen in het gebied. Zij trekken nu aan de bel. Met gedeeltelijk succes. Er is in ieder geval veel media-aandacht. Ze hebben zelf een alternatief plan bedacht, waarin ze proberen tegemoet te komen aan de recreatiewensen van mensen uit groot-Rotterdam. Daar kun je vlak bij zo'n stedelijk gebied niet omheen. Dat plan kan vast nog veel beter. Het is zaak om daar aan te werken, in plaats van door te gaan op de ingeslagen weg van 'boer wegjagen'.

Eén reactie

  • ed12345

    De financiele kater bij gemeentes ,provincies ,en de staat door onodige grondaankopen kan voor mij niet gauw groot genoeg zijn .Het zal de enige manier zijn om in de toekomst ze wel twee of nog vaker te denken of het wel ECHT nodig is boeren grond te kopen

Of registreer je om te kunnen reageren.