Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2013

Michael Kester (1955)

Voorstander zaadcoating die in het stof bijt.

Michael Kester is sinds drie jaar namens Syngenta verantwoordelijk voor onderzoek en ontwikkeling, productie en afzet van zaad en gewasbeschermingsmiddelen in de Benelux. Het Zwitserse bedrijf is de grootste producent van gewasbescherming wereldwijd, al moet ze in Nederland Bayer voor zich dulden. Syngenta is echter een veel grotere speler in de zadenmarkt dan Bayer, met in Nederland zaadontwikkelingsbedrijven in Andijk, De Lier, Hauwert en Zeewolde.

Kester toonde zich in 2013 actief in de lobby voor het gebruik van neonicotinoïden, zaadcoating die in verband wordt gebracht met bijensterfte. Kester beargumenteerde op overtuigende wijze dat zonder gebruik van zaadcoating boeren meer zullen moeten spuiten, waardoor het milieu uiteindelijk slechter af is. Bovendien is volgens Syngenta – en ook Bayer – helemaal niet bewezen dat goed gebruik van de zaadcoating direct leidt tot bijensterfte.

Helaas voor de genoemde bedrijven werd het gebruik van de coatings toch door Brussel in de ban gedaan. Niet zozeer een commerciële klap, aldus Kester, als wel een klap voor 
innovatie.

 

FUNCTIE

• general manager Syngenta Benelux

Of registreer je om te kunnen reageren.