Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2013

Louise Fresco (1952)

Alleen de hamvraag telt.

“Ik ben meer geïnteresseerd in invloed dan in macht. Als baas van een groot bedrijf heb je macht, dat heb ik helemaal niet.” Aan het woord is Louise Fresco, die met een hele reeks functies wordt gerekend tot de machtigste vrouwen in het land. Ze houdt toezicht op Rabobank – een minpuntje dit jaar –, denkt met Unilever over verduurzaming en is kroonlid van de SER.

Het lijkt bescheidenheid te verraden, maar in een 
interview zegt de oud-topbestuurder van de FAO dat ze denkt meer invloed te kunnen uitoefenen dan een minister macht heeft. De kans dat Fresco toch opeens minister wordt, lijkt daarmee nihil. Ze legt zich liever toe op het ‘aan het denken zetten van mensen’. Voor haar telt alleen de hamvraag; voor politiek gekonkel heeft ze geen geduld.

Een straatvechter is Fresco niet. Ze is het type pure intellectueel. De vraag is of ze daarmee voldoende charismatisch gezag heeft om massa’s in beweging te brengen. De elite bereikt Fresco met meer dan twintig nevenfuncties in elk geval.

 

FUNCTIE

• hoogleraar Universiteit van Amsterdam

 

NEVENFUNCTIES

• commissaris Rabobank Nederland

• niet-uitvoerend bestuurder Unilever

• kroonlid en lid dagelijks bestuur Sociaal Economische Raad

• vice-voorzitter raad van toezicht United Nations University in Tokio

• lid Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen

• lid Adviesraad Wereldvoedselprijs

Of registreer je om te kunnen reageren.