Home

Achtergrond laatste update:6 dec 2013

John Deere koopt voor miljarden aandelen terug

John Deere gaat tot 8 miljard dollar aan gewone aandelen terugkopen. Tevens heeft het bestuur bekendgemaakt een regulier dividend van 51 dollarcent per aandeel uit te betalen op 3 februari volgend jaar.

De actie is vooral een teken hoeveel vertrouwen het bestuur heeft in de groeimogelijkheden voor de trekkerbouwer op de lange termijn, aldus topman Samuel R. Allen.

Het aandeel van de onderneming steeg bijna 2 procent in waarde ten opzichte van vorige week. Ook concurrent Agco, bekend van de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, won aan beurswaarde, maar Case New Holland leverde juist fors in. Het aandeel sloot woensdag af op een koers van 85,38 dollar, het hoogste niveau sinds 13 juni. Bij aanvang van het jaar lag de koers nog iets hoger dan nu terwijl in februari een top werd opgetekend van 94 dollar.
Daarmee doet het bedrijf het op de beurs minder goed dan Agco, dat de koers sinds begin dit jaar zag verbeteren van 49 naar 59 dollar. Vergelijken met Case New Holland is lastiger omdat het bedrijf werd samengevoegd met Fiat Industrial, dat onder meer vrachtwagens en bestelbussen maakt. Alle trekkerbouwers hebben last van een moeizame markt in Noord-Amerika en Europa terwijl in Zuid-Amerika verkopen nog fors groeien door hoge gewasprijzen.
Het inkoopprogramma komt bovenop de in mei 2008 aangekondigde terugkoop van 5 miljard dollar aan aandelen. Eind oktober was hiervan 4 miljard dollar inderdaad ingekocht. Sinds begin 2004 heeft John Deere 11 miljard dollar aan eigen aandelen ingekocht. Door het terugkopen van aandelen neemt het aantal uitstaande aandelen af waardoor de relatieve waarde van deze aandelen toeneemt. Bedrijven kopen aandelen terug in om de koers van hun aandelen te ondersteunen en aandeelhouders te laten delen in de rijkdom die het bedrijf vergaarde.
John Deere rapporteerde in november een kwartaalwinst die 17 procent boven het niveau van vorig jaar lag. Het bedrijf maakte tevens eerder dit jaar bekend zich meer op machinebouw te willen richten en bepaalde niet-kernactiviteiten te willen afstoten. Zo wordt gezocht voor een koper voor een onderdeel dat irrigatiesystemen maakt terwijl een bedrijf dat zich bezig houdt met landschapsbeheer is verkocht aan investeringsbedrijf Clayton, Dubilier & Rice.
Bedrijven in de agribusiness kijken ondertussen uit naar nieuwe oogstramingen van het Amerikaanse ministerie van landbouw, de USDA. De meeste analisten gaan er vanuit dat de USDA de voorraden lager inschat. aar omdat China maiszendingen uit de VS wantrouwt vanwege mogelijke vervuiling met niet toegelaten genetisch gemodificeerde gewassen, wordt algemeen gevreesd voor een lagere graanprijs. Een lagere prijs kan voordelig uitpakken voor vleesconcerns als Tyson Foods, die jaarlijks vele honderden miljoenen kwijt zijn aan voerkosten. Het aandeel Tyson Foods steeg ten opzichte van vorige week met ruim 5 procent in waarde. Het bedrijf maakte twee weken geleden bekend dat de winst in het afgelopen kwartaal 41 procent hoger lag dan een jaar eerder.

Of registreer je om te kunnen reageren.