Home
Achtergrond
5 reacties
Invoering van nieuwe gelijke hectarepremie is nog geen gelopen race
De meningen over het nieuwe toeslagensysteem verschillen sterk in Den Haag. Daardoor zijn definitieve besluiten over bijvoorbeeld de gelijke hectarepremie nog ver weg.
Bedrijven die nu per hectare een hoge bedrijfstoeslag ontvangen, gaan vanaf 2015 geleidelijk naar de gelijke hectarepremie in 2019. Dat is ten dele goed nieuws voor bedrijven die nu toeslagen ontvangen van soms ver boven 1.000 euro per hectare. De daling van het inkomen gaat dan in ieder geval geleidelijk voor bedrijven met vleesvee, telers van zetmeelaardappelen en intensieve melkveebedrijven. Voor vleeskalverbedrijven met geen of weinig grond zijn de bedragen per hectare vaak nog hoger, dus ook de inkomens.
De hoge toeslagen zijn een erfenis van toeslagrechten in het verleden, toen nog gebaseerd op een koppeling aan dieren, melkproductie en bijvoorbeeld het areaal gewassen. Met de systematiek die staatssecretaris Sharon Dijksma onlangs aankondigde streeft ze naar een ‘maximaal geleidelijke overgang’. Maar uit reacties van bijvoorbeeld vleesvee- en vleeskalverhouders blijkt dat de pijn daarmee niet weggenomen is.
De eerste uitzondering is er overigens al, waarmee in feite weer een soort gekoppelde steun ontstaat. Dat is de zogenoemde graasdierpremie voor runderen en schapen die worden geweid in natuurgebieden waarvoor de veehouder zelf geen betalingsrechten kan krijgen. Deze regeling moet nog uitgewerkt worden. Er zit een groen randje om, maar het gaat ook ten koste van het budget voor andere bedrijven.
Inmiddels is duidelijk dat de geleidelijke overgang ook betekent dat de vergroeningspremie geleidelijk naar de gemiddelde vergroeningspremie van ruim 120 euro per hectare in 2019 gaat. De totale hectarepremie gaat naar circa 385 euro in 2019. Daarbij is de vergroeningspremie altijd 30 procent van de totale hectarepremie, mits aan de vergroeningseisen wordt voldaan.
Het betekent wel dat bedrijven die in de eerste jaren nog een hoge overgangspremie ontvangen, ook een relatief hoge vergroeningspremie ontvangen ongeacht de moeite die ze daar in de praktijk voor doen. Het omgekeerde geldt ook: bedrijven die nu nog geen of een lagere premie ontvangen dan het gemiddelde bedrag van rond de 400 euro groeien zo langzamer toe naar de gelijke hectarepremie in 2019.
De systematiek is een keuze die is gemaakt en dat is te verdedigen, zoals Dijksma ook doet in haar brief. Maar de vergroening ligt nog voor de invoering onder vuur. Het gaat niet ver genoeg en de Nederlandse boeren kunnen er te makkelijk aan voldoen, menen onder meer Groenlinks en Partij voor de Dieren.
LTO Nederland wil juist meer praktische mogelijkheden, zeker voor de invulling van de zogenoemde natuurbraak op 5 procent van het bouwland.
Deze week debatteert de Tweede Kamer over het inkomenstoeslagensysteem en andere onderdelen van het Gemeenschappelijke Landbouwbeleid. Over onder meer vergroening en de overgangsregeling lopen de meningen ver uiteen. Dat maakt definitieve invoering nog geen gelopen race.
Zelf berekenen
Op boerderij.nl staat een rekenmodel voor een indicatieve berekening van de waarde van de nieuwe betalingsrechten. De berekening is gebaseerd op de waarde van de toeslagrechten (eigendom inclusief verhuurde rechten) die een boer in het aanvraag jaar 2014 heeft.
Reageren? Login hier
Of registreer je om te kunnen reageren.