Home

Achtergrond

In 2014 grote olieprijsdaling verwacht door Saxobank

Na een lichte daling in de afgelopen periode blijft de olieprijs nu toch steken op een nog steeds behoorlijk hoog niveau.

De koers van een vat Brent Oil ging als gevolg van het voorlopige internationale akkoord over het Iraanse kernprogramma wel wat naar beneden, maar de gevolgen bleven uiteindelijk marginaal. In eerste instantie liep de prijs terug met ruim 2,25 procent naar ruim 108 dollar. Daarmee was het complete effect ook meteen gerealiseerd. De koers kroop weer langzaam omhoog tot boven de 112 dollar per vat om vervolgens weer te dalen tot rond de 109 dollar. De Opec heeft aangegeven de olieproductie te willen opvoeren, die mededeling heeft echter tot nu toe geen effect gehad op de olieprijs omdat er sterke twijfels zijn of deze  toezegging haalbaar is. Zo zijn er onder andere nog problemen in Libië die er voor zorgen dat de oliehavens geblokkeerd zijn.

De huidige olieprijs wijkt niet veel af van de gemiddelde prijs in de afgelopen drie jaar voor een vat ruwe Brentolie, die prijs kwam uit op 110 dollar per vat.
Voor 2014 wordt overigens een gemiddelde prijs van 105 dollar per vat voorspelt. Ole Hansen, grondstofstrateeg van de Saxobank gaat nog veel verder met zijn voorspelling in de Telegraaf. Hij verwacht dat de non-Opec productie zal stijgen met meer dan 1,5 miljoen vaten per dag. Dat kan vervolgens oplopen met nog eens 2 miljoen vaten per dag als de stakingen in Libië afgelopen zijn en de havenblokkades verleden tijd zijn én daarnaast de sancties tegen Iran versoepeld worden. Hansen denkt dat als dat gaat gebeuren de wereldmarkt overspoeld wordt door olie, met het gevolg dat de olieprijs weleens omlaag zou kunnen gaan naar 80 dollar per vat, omdat producenten niet snel hun productieniveau zullen aanpassen.
De elektriciteitsprijzen lijken volgens Nuon hun dieptepunt gehad te hebben. De energieproducent ziet een lichte prijsstijging als gevolg van een hogere productiekosten.
Voor de gasprijzen geldt dat niet. De prijzen op lange termijn zijn de afgelopen week licht gedaald. Oorzaak hiervan ligt in een combinatie van factoren, onder andere het milde weer. Daarnaast exporteert Rusland nog steeds een recordhoeveelheid gas naar Europa. De verwachting is dat bij het aanhoudende milde weer de prijs zal stabiliseren of zelfs licht dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.