Home

Achtergrond 1 reactie

Fonterra keldert op beurs, Tyson in de lift

Met het oog op het nieuwe jaar is de Boerderij Index aangepast. Een aantal bedrijven verloor in 2013 een beursnotering (Smithfield, Dole) terwijl zuivelconcern Fonterra, kunstmestconcern K+S en het Braziliaanse vleesconcern Brasil Foods zijn toegevoegd om de index nog relevanter te maken.

De Ierse groentehandelaar Total Produce is gesneuveld vanwege te weinig omzet en omdat er relatief weinig in gehandeld wordt op de beurs.

Het aandeel Fonterra maakte in zijn eerste week op de index alvast een stormachtige ontwikkeling door. De koers daalde op de NZX-beurs in Nieuw-Zeeland 11,5 procent. Met een koers van 5,76 Nieuw-Zeelandse dollar staat het bedrijf ook ver onder de openingskoers van 30 november 2012 en op het laagste niveau ooit. De oorzaak ligt in tegenvallende cijfers en verwachtingen.
De grootste zuivelexporteur wereldwijd verlaagde zijn verwachtingen voor dividend en winst in 2014. De hoge melkpoederprijzen die de onderneming realiseert worden niet gevolgd door hoge prijzen voor kaas en caseïne, een grondstof voor onder meer de verfindustrie en producenten van chocolade en sauzen. Dat komt met name door tegenvallende vraag uit de Verenigde Staten, Europa en Japan.
Fonterra heeft zonder succes geprobeerd de poederproductie te vergroten tot meer dan 70 procent van het totaal, maar dat is onder meer door gebrek aan productiecapaciteit mislukt. Fonterra gaat nu uit van een dividend van 10 dollarcent, 75 procent minder dan verwacht. Voor boeren betekent dit 300 miljoen dollar minder inkomen.
De aandelen worden verhandeld op een gesloten markt die is voorbehouden voor leden. Indirect direct worden 'gewone' aandeelhouders ook geraakt omdat zij certificaten van aandelen kunnen kopen, dus in zekere zin aandelen zonder stemrecht. Deze certificaten noteren momenteel waarden licht boven de directe aandelen, wat betekent dat investeerders van buiten nog wat meer vertrouwen hebben in verbetering van resultaten dan de leden zelf.
Tyson Foods klom op de beurs de afgelopen week tot de hoogste slotkoers in 52 weken: $33,90. Dat is fors hoger dan de laagste beurskoers die het bedrijf in dezelfde periode aanraakte: 19 dollar. Het aandeel zit eigenlijk al sinds 1 november in de lift maar nam een vlucht toen op 18 november bekend werd dat de nettowinst in het afgelopen kwartaal 41 procent hoger lag dan een jaar eerder.
De onderneming uit Arkansas maakte deze week bovendien bekend groei in China centraal te stellen. De Amerikanen investeren honderden miljoenen in circa negentig op te zetten eigen pluimveehouderijen waarmee ze volledige grip op de keten verkrijgen, anders dan in de VS zelf, waar ze kip kopen van individuele boeren of coöperaties. Voor analisten ligt Tyson Foods nu even voor op belangrijke concurrenten als JBS-dochter Pilgrim's Pride en Hormel Foods. JBS leverde ten opzichte van vorige week juist 4 procent in.

Eén reactie

  • koestal

    Het stormt in zuivelland

Of registreer je om te kunnen reageren.