Home

Achtergrond

Euribor-rentetarief loopt wat op

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is sinds twee weken geleden opgelopen van 0,217 tot 0,239 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, is bij een looptijd van 6 maanden opgelopen tot 0,334 procent. Vergeet niet dat de 'normale' Euribor procenten bedraagt. Het is dus nog altijd een bijzonder laag niveau. De stijging hangt samen met uitspraken van Vitor Constancio, de vice-voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB).

Constancio drukte speculatie dat de ECB bijzondere maatregelen neemt om de economie van de Eurozone te stimuleren de kop in. Alleen in extreme situaties gaat de ECB banken die geld parkeren bij de ECB vragen om rente, aldus Constancio. Ook is volgens de Portugees de kans dat de ECB weer miljarden in het financiële systeem pompt betrekkelijk klein. Zijn woorden moeten wel met enige terughoudendheid worden beoordeeld. Binnen de ECB bestaat onenigheid over hoe actief een centrale bank zich moet bemoeien met het stimuleren van de economische groei.
De ECB besloot tijdens de decembervergadering alvast geen bijzondere actie te ondernemen. De inflatie bedraagt in de Eurozone nu circa 1 procent. De ECB streeft een inflatie na van net geen 2 procent. De voorzitter van de ECB, Mario Draghi, bewees vorige maand een man van actie te zijn en kan goed in 2014 alsnog met maatregelen komen.
De wisselkoers van de euro bleef de afgelopen week goeddeels ongewijzigd. ABN Amro gaat er vanuit dat tot de jaarwisseling de koers vlakbij $ 1,35 zal blijven. Daarna zal de waarde afnemen naarmate de Amerikaanse economie meer aantrekt dan de Europese. Ook gaan de analisten er nog steeds vanuit dat de VS eerder het steunprogramma voor de economie zullen afbouwen dan de Eurozone.
Als de Amerikaanse geldpers stil wordt gezet zal de waarde van de dollar toenemen. Voor de export vanuit de Eurozone is dat goed nieuws. Van de binnenlandse vraag moeten veel landen het in de Eurozone überhaupt niet hebben. Standard & Poor's maakte deze week bekend dat met name vanwege het gebrek aan binnenlandse vraag Nederland de felbegeerde AAA-status verliest. Dat betekent dat Nederland wellicht iets meer moet gaan betalen op haar staatsschuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.