Home

Achtergrond

Energieprijzen dalen weer

De gasprijs daalde deze week na een periode van sterke stijging. De gasprijs kon toen zo snel stijgen omdat onverwachts onderhoud werd aangekondigd door Noorwegen. Inmiddels is het onderhoud aan de Noorse boorplatforms afgerond, waardoor de gaslevering vanuit Noord-Europa weer op stoom komt. Ook exporteert Rusland een recordvolume aan gas naar Europa.

Een andere reden waarom de gasprijs kan dalen, zijn de weersverwachtingen met hogere temperaturen. Hierdoor blijven de voorraadniveaus van gas op peil, waardoor er minder vraag is naar gas. Dit resulteert zich in een dalende gasprijs. Contractprijs 2014 is deze week rond 26,9 cent per MWh. Dat is een halve cent minder dan vorige week. Naar verwachting kan de prijs voor kalenderjaar 2014 de komende weken verder zakken richting 26 cent per MWh. Dat voorspelt marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies.

Net als de gasprijzen zijn ook de elektriciteitsprijzen de afgelopen week gestabiliseerd. Dit komt door dat de CO2-rechten en de kolenprijzen in prijs gelijk zijn gebleven, melden marktanalisten van Nuon. De contractprijs voor 2014 is dalende door minder vraag vanuit de handel.

De dieselprijs is eveneens gezakt. De olievoorraden zijn groter dan verwacht en dat betekent dat de vraag naar olie tanende is. Het aanbod van olie is groter omdat de productie vanuit Libië weer op gang komt na aanhoudende sociale en politieke problemen. Ook heeft Iran aangekondigd agressiever zijn marktaandeel terug te willen winnen ondanks dat vorige week de Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries) besloot dat Irak en Iran niet meer olie mogen produceren.

Deze week werd bekend dat naar verwachting de olieprijs duurder wordt, ondanks een hogere productie. Dit komt door dat er meer vraag naar olie wordt verwacht vanuit opkomende economieën in Azië en Zuid-Amerika, in tegenstelling overigens tot Europa. De verwachting is dat in 2014 minder vraag naar olie komt vanuit Europa.

De dieselprijs daalde ook licht mee deze week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van €1,071 per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat is een daling van bijna 2 cent.

Of registreer je om te kunnen reageren.