Home

Achtergrond

Duits BayWa neemt belang in Abemec

Apeldoorn - Agrifirm gaat op mechanisatievlak een strategische samenwerking aan met het Duitse BayWa.

Agrifirm neemt hiertoe 51 procent belang in het nieuwe bedrijf Agrimec, waar haar mechanisatiedochter Abemec voortaan onder valt. BayWa koopt voor 3,8 miljoen euro het resterende minderheidsbelang van 49 procent. De NMA moet nog toestemming geven.

Abemec behaalde volgens het Agrifirm-jaarverslag in 2012 een omzet van circa € 61 miljoen. Op dealerniveau is Abemec met 18 werkplaatsen en 240 werknemers een belangrijke partij. Echter tussen het geweld van de steeds grotere wordende concurrent-importeurs heeft het concern slechts een bescheiden rol. Een landelijk dealernetwerk ontbreekt, het bedrijf richt zich met name op Zuid-Nederland. Groei is dus noodzaak.

Met BayWa haalt Abemec nu een sterke partner in huis, met kennis van de gevoerde merken. Het BayWa concern zetelt in het Zuid-Duitse München en handelt wereldwijd in agrarische grondstoffen, energie, fruit en machines. De totaalomzet in 2012 bedroeg 10,5 miljard euro. Het BayWa-mechanisatiebedrijf is actief op de Duitse en Oostenrijkse thuismarkt en zette in 2012 met de eigen vestigingen voor 1,2 miljard aan trekkers en machines om. Dat is zo'n 11,5 procent van de totale concernomzet. Het bedrijf is 's werelds grootste Agco-dealer en verkoopt ook Claas.

Bij Agrifirm liggen de kaarten anders. Van de totaalomzet van 2,4 miljard komt in 2012 slechts 2,5 procent (61 miljoen euro) uit mechanisatiepoot Abemec. Agrifirms corebusiness is de handel in agrarische producten en veevoeders.

Agrifirm ontkent dat de samenwerking nu een opmaat is naar een totale verkoop van Abemec aan BayWa. In 2014 wil Agrimec de activiteiten in Nederland uitbreiden. Het sluit hierbij overnames niet uit. In een streven naar een landelijk Fendt en MF-importeurschap is de Mechan-Groep, onderdeel van de Zweegers Beheer Groep, de enige logische overnamekandidaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.