Home

Achtergrond laatste update:23 dec 2013

Antoon Vermeer (1949)

Toezicht zonder opzicht?

Antoon Vermeer is het proto-
type van een professioneel bestuurder. In 2013 leverde hij fors aan gezag in. Vermeer werd in juni 2002 lid van de raad van commissarissen (RvC) van Rabobank. Een functie die Vermeer vooral dankte aan zijn functie als voorzitter van de ZLTO en investeringsvehikel NCB Ontwikkeling. Het vermogen daarvan werd door Vermeer goeddeels naar Vion gedirigeerd.

Rabobank is met afstand de grootste kredietverstrekker van de Nederlandse land- en tuinbouw. De bank zeilde als enige probleemloos door de financiële crisis van 2008, maar zit nu volop in de sores. De melkveehouder-in-naam mag zich dat als veteraan en vice-voorzitter van de RvC mede aantrekken.

De bank zag het kredietwaardigheidsoordeel sinds 2011 in stappen verlaagd, betaalde 1 miljard dollar aan toezichthouders vanwege pogingen de interbancaire rente te beïnvloeden. Nu is het wachten op schadeclaims. Rabobank wil buffers bouwen en zal het geld linksom of rechtsom bij klanten verhalen. Vermeer blijft nog aan het pluche gekleefd. Over Vion praat hij niet meer.

 

FUNCTIE

• lid maatschap melkveehouderij

NEVENFUNCTIES

• vice-voorzitter raad van commissarissen Rabobank Nederland

• lid raad van toezicht Eureko

• voorzitter raad van toezicht Stichting HAS Den Bosch

• lid curatorium ZLTO leerstoel Food, 
Farming en Agribusiness, Tilburg University

Of registreer je om te kunnen reageren.