Home

Achtergrond laatste update:6 dec 2013

Alle energieprijzen zitten in de lift

De olieprijs van de Europese Brentolie is afgelopen week gestegen naar een gemiddelde koers van 111 dollar per vat (159 liter). Woensdag sloot de handelsbeurs Behr zelfs af op ruim 112 dollar per vat. De prijsstijging van de olie komt door zowel ontwikkelingen in aanbod als vraag.

De voornaamste reden voor de prijsstijging is de lage productie van Opec (Organization of the Petroleum Exporting Countries). Het productieniveau van de Opec-landen staat op het laagste niveau sinds mei 2011, meldden marktanalisten van Nuon. Woensdag besloot de Opec de olieproductie niet te willen opvoeren, ondanks dat Irak en Iran hebben aangegeven wel meer olie te willen produceren.

Het aanbod van olie staat ook onder druk door de aanhoudende sociale en politieke onrusten in Libië. Hierdoor komt minder olie op de markt dan normaal. Dit heeft een prijs stijgend effect. De Libische minister van olie heeft echter deze week aangekondigd dat vanaf volgende week enkele geblokkeerde havens weer worden vrijgegeven. Hierdoor kan meer olie worden geëxporteerd.

De prijs steeg deze week door druk aan de vraagzijde. Vorige week werd bekend dat de olievoorraden van de VS met sprongen afnemen. Hierdoor steeg de prijs van de Amerikaanse olie fors. Dit werkt ook door op de prijs van de Europese olie. Positieve cijfers over de ontwikkeling van de economieën van de VS en China zorgde eveneens naar meer vraag naar olie, aldus marktanalist Jacob van den Berge van marktonderzoekbureau PJK International.

De dieselprijs noteerde deze week 1,088 euro per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat meldde inkoopcollectief Farmers4all.

De afgelopen week waren waren de temperaturen in Europa lager dan gemiddeld voor deze tijd van het jaar. De output van windmolens was minder dan normaal. Dit geldt ook voor de output van zonnepanelen. Hierdoor stegen de gas- en stroomprijzen deze week. De stroomprijs voor het kalenderblok 2014 is gestegen naar 47,90 euro per MWh. De prijs voor het kalenderblok 2014 steeg naar 27,40 cent per MWh. Hierdoor is de gasprijs nu op het hoogste niveau sinds 10 januari 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.