Home

Achtergrond 495 x bekeken

ADM verhoogt dividenduitkering en verdubbelt vloot

Beurzen in de wereld reageren positief op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) om in januari te beginnen met de afbouw van het steunbeleid.

De Amsterdamse aandelenbeurs opende donderdag flink hoger. Ook de andere Europese beurzen begonnen met stevige winsten. Beleggers reageerden positief op het besluit.

Het besluit van de Fed om aan het begin van volgend jaar te beginnen met de afbouw van het steunbeleid, kwam enigszins als een verrassing. De meeste economen hadden verwacht dat de Fed in maart het steunbeleid zou gaan terugschroeven. Door recente goede cijfers over de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt lijkt de Fed er echter voldoende vertrouwen in te hebben dat de economie een afbouw van de steun kan opvangen. De opleving op de beurzen is (nog) niet terug te zien in de Boerderij Index. Deze gaat namelijk tot en met afgelopen woensdag.

Grootste winnaar in de Boerderij Index is de Braziliaanse vleesproducent JBS. Het aandeel lag deze week ruim 5,2 procent hoger dan een week ervoor. Met kleine ups en downs stijgt het aandeel al meer dan een jaar in waarde. Mede goede bedrijfsresultaten liggen hier aan ten grondslag. Ook het aandeel Archer Daniels Midland (ADM) deed het goed in de afgelopen week en werd 3,4 procent meer waard.

ADM, de grootste Braziliaanse exporteur van soja, is van plan om zijn Zuid-Amerikaanse vloot te verdubbelen. Doel is om meer gewassen te exporteren vanuit de nieuwe haven in Belem, in het noorden van Brazilië. Groei van export is niet alleen gericht op Zuid-Amerika, maar ook op Oost-Europa, Azië en andere groeimarkten. ADM liet aan persbureau Bloomberg weten voornemens te zijn de hoeveelheid producten die vanuit Belem worden verscheept in vijf jaar van 1 miljoen ton in 2014 te verhogen tot ongeveer 6 miljoen ton.

Deze week maakte ADM ook bekend het dividend te verhogen van 19 dollarcent per aandeel naar 24 dollarcent. Tevens wil de onderneming tegen het einde van volgend jaar 18 miljoen aandelen terugkopen. De directie van ADM verwacht dit jaar beter af te sluiten dan vorig jaar. De beurs reageerde positief op de aankondigingen van het bedrijf.

Van de 25 deelnemende ondernemingen in de Boerderij Index zagen 17 hun aandeel in waarde afnemen in de afgelopen week. Grootste daler is Yara, de Noorse wereldmarktleider in kunstmest. Het aandeel stond afgelopen woensdag 4,1 procent lager dan de week ervoor. Het aandeel van Yara op de Noorse beurs staat al langer tijd onder druk. De daling van nu kan te maken hebben met de aankondiging van de Noorse overheid deze week om staatsdeelnemingen in een aantal grote bedrijven, waaronder Yara, te verminderen. De centrumrechtse regering zet zich in voor het verminderen van de rol van de staat in de economie. In het voorjaar van 2014 moet duidelijk zijn hoe de regering dit gaat aanpakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.