Home

Achtergrond laatste update:22 nov 2013

Olieprijs hoger, stroom en gas ook in de lift

De olieprijs bewoog de afgelopen week tussen de 
$ 106,5 en $ 108,5 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Dat is relatief hoog in vergelijking met de afgelopen twee weken. Toen schommelde de koers tussen de 103 en 106 dollar per vat. De reden voor de hogere olieprijs zijn aanhoudende productieproblemen in Libië door politieke en sociale onrusten, zegt marktanalist Jacob van den Berg van marktonderzoeksbureau PJK International.

Ook blijft er in de markt zorg om het kernwapenprogramma van Iran. Tegelijk heeft de Amerikaanse Centrale Bank deze week aangegeven de economie langer te blijven stimuleren met maatregelen dan was aangekondigd. Dit kan leiden tot meer vraag naar olie. Ook meer vraag naar olie was er vanuit de Europese handelaren door stijgen van de euro/dollarkoers waardoor de olie relatief goedkoper werd. Voor de komende week blijven de olieprijzen op hetzelfde niveau. Ondanks de wisselvallige oliekoers, is de dieselprijs stabiel gebleven. Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een prijs af van € 1,066 per liter bij een afname van 4.500 liter. Ook de elektriciteit- en gasprijzen liepen op als gevolg van de dalende temperatuur in Europa. Het winterse weer leidde tot een toename van de vraag naar gas en elektra. De stijging van de korte termijnprijzen, werkt ook door in de prijzen voor de lange termijn. De stroomprijs voor het kalenderblok 2014 steeg naar 
€ 48,09 per MWh. Voor de komende periode verwachten markt-analisten van Nuon meer kou en minder aanbod van stroom van windmolens en zonnepanelen. De elektriciteitsprijs zal de komende periode op niveau blijven. De ontwikkeling op de gasmarkt is vergelijkbaar met die van stroom. De weersverwachting van temperaturen 3 tot 6 graden lager dan het gemiddelde, voedt de vraag naar gas. De prijs voor het kalenderblok 2014 steeg naar 27,03 cent per MWh (26,4 cent per kuub) en brak daardoor door de bovengrens van de bandbreedte van 26,1 cent per MWh (25,5 cent per kuub) en 26,65 cent per MWh (26 cent per kuub).

Of registreer je om te kunnen reageren.