Home

Achtergrond

Uitvoer gebukt onder dure euro

De economie van de Eurozone is het derde kwartaal met 0,1 procent gegroeid. Een kwartaal eerder bedroeg de groei 0,3 procent. In feite staat de economie dus stil.

Hoewel de macro-economische cijfers wel verbeteren, lijkt het herstel te zwak om de inflatie op te drijven richting het niveau van iets minder dan 2 procent dat de Europese Centrale Bank (ECB) als doel heeft.

De EU loopt qua monetair beleid achter de muziek aan: de VS en Japan kwamen eerder en ingrijpender in actie.

Hoewel de duurzaamheid van een extreem lage rente en het blijven drukken van kapitaal nog moet blijken, zijn de Amerikaanse en Japanse economie in een veel snellere groeitendens terechtgekomen. Vanwege het ruime monetaire beleid van deze landen, blijft de waarde van de euro ondanks de economische zwakte van de Eurozone hoog.
De sterke euro begint een terugkerend thema te worden bij de presentatie van kwartaalcijfers van de Europese agribusiness. Verdere maatregelen van de ECB lijken daarom waarschijnlijk. Vanwege deze bij banken breed gedeelde verwachting daalden rentes aanvankelijk. Het bleek niet duurzaam. Het Euribor-rentetarief kwam deze week toch een fractie hoger dan vorige week uit. Bij een looptijd van drie maanden ligt de interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, op 0,218 procent.
De reden dat de tendens is omgekeerd ligt in Frankfurt bij de Deutsche Bundesbank. De Duitse Bundesbank-voorzitter en ECB-bestuurslid Jens Weidmann zei in een interview met het weekblad Die Zeit dat het printen van geld geen oplossing is voor de economische crisis. Duitsland stemde net als Nederland bij het rentebesluit van november tegen een verlaging van de rente die aan commerciële banken wordt berekend. De rente werd niettemin toch verlaagd van 0,5 naar 0,25 procent.
De euro is na kort te zijn ingezakt opmerkelijk genoeg ook weer herstellende. Het lijkt een gevolg van de verwachting dat de Amerikaanse centrale bank pas volgend jaar ophoudt obligaties aan te kopen. De nieuwe voorzitter van de 'Fed', Janet Yellen, heeft namelijk gezegd in te zetten op een 'krachtig' economisch herstel. ABN Amro heeft daarom haar verwachtingen voor de interbancaire rentes in de VS en de Eurozone licht verlaagd.

Of registreer je om te kunnen reageren.