Home

Achtergrond

Tyson Foods verhoogt dividend met 50 procent

Het aandeel Tyson Foods is ten opzichte van vorige week 8 procent gestegen. Het vleesconcern uit Arkansas maakte dinsdag bekend voor 2014 te rekenen op een recordomzet van 36 miljard dollar, 5 procent meer dan in 2013 is gerealiseerd.

De mededeling volgt op een bijzonder sterk vierde kwartaal waarin de omzet met pluimveevlees 200 miljoen dollar hoger uitkwam dan een jaar eerder en de omzet met rundvlees 280 miljoen dollar pluste.

2013 was volgens topman Donnie Smith het beste jaar in de geschiedenis van het bedrijf in termen van recordomzet en winst per aandeel. Het afzetvolume nam 2 procent toe terwijl de gemiddelde prijs voor de vleesproducten die het bedrijf verkocht 6 procent hoger lagen. Hierdoor werden 470 miljoen dollar hogere voerkosten ruimschoots gecompenseerd. Voor volgend jaar wordt een daling van de voerkosten verwacht van 500 miljoen dollar.
Het in augustus aangekondigde dividend voor het afgelopen kwartaal is met 50 procent verhoogd tot 7,5 dollarcent. De onderneming maakte tevens bekend ook over het lopende kwartaal een dividend van 7,5 cent te betalen. Het aandeel Tyson Foods steeg naar bijna 31 dollar, het hoogste niveau sinds 22 augustus. Wie op 21 november instapte voor de gemiddelde prijs van 19 dollar en nu verkoopt heeft al met al een respectabele winst gemaakt.
Ook John Deere zag haar aandelen woensdag 2 procent in waarde toenemen na de publicatie van sterke kwartaalcijfers. De winst kwam met 2,11 dollar per aandeel niet alleen hoger uit dan vorig jaar (1,75 dollar), maar staat ook zo'n 10 procent boven de verwachtingen van analisten. Diezelfde analisten verwachten nu dat John Deere op korte termijn niet veel zal bewegen op de beurs. Ja, de cijfers zijn beter dan verwacht, maar voor volgend jaar worden minder trekkerverkopen verwacht.
Het aandeel Archer Daniels Midland, vaak ADM genoemd, staat ondertussen onder druk. Het aandeel steeg sinds begin 2013 fors in waarde, van 27 dollar tot meer dan 40 dollar. De aankoop van het Australische GrainCorp voor 12,20 dollar plus een dollar dividend per aandeel staat echter onder druk. De overname is van groot strategisch belang voor de Amerikanen, die graag China van graan willen voorzien vanuit Australië.
De Australische regeringscoalitie is echter verdeeld omdat de boerenlobby zich verzet. Het risico bestaat dat ADM straks haar cacao-divisie verkoopt om te kunnen groeien met graan, maar opnieuw op zoek moet naar een overnamekandidaat. ADM hikt bovendien aan tegen de bovengenoemde verwachting dat de prijs van agrarische grondstoffen wel eens onder druk zou kunnen komen. Een voordeel voor vleesconcerns, maar een nadeel voor handelsbedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.