Home

Achtergrond

PepsiCo in de lift ondanks onrust aandeelhouders

De prijs van het aandeel PepsiCo is de laatste twee weken gestegen van 83 naar een kleine 87 dollar. Het Amerikaanse voedingsconcern staat op een winst van ruim 20 procent dit jaar en scoort daarmee beter dan concurrent Coca Cola, dat de beurskoers slechts 5 procent zag toenemen.

De huidige koers ligt dichtbij de hoogste waarde in de laatste 52 weken. Op het dieptepunt in dezelfde periode ging het aandeel voor 67 dollar van de hand.
Deze week besloot analistenbureau Sanford C. Bernstein haar koersdoel voor PepsiCo te verhogen van 91 naar 93 dollar. Het aandeel zal volgens de New Yorkers beter presteren dan de concurrentie, mede omdat CEO Indra Nooyi al vroeg een focus legde op gezonder voeding, een belangrijke trend. Van de zestien analisten die het bedrijf scherp volgen geven zeven het  advies het aandeel vast te houden in verwachting op betere prijzen, terwijl negen zelfs adviseren aandelen te kopen.
PepsiCo blikt terug op sterke kwartaalcijfers. De onderneming zag de nettowinst 0,6 procent toenemen tot 1,91 miljard dollar oftewel 1,23 dollar per aandeel. Door financieel dienstverlener Bloomberg geraadpleegde analisten gingen uit van een winst van 1,17 dollar per aandeel. De winstcijfers zijn ook gevolg van een wederopstanding van de sterk internationaal gerichte snackdivisie. De verkopen van frisdranken in de VS blijven relatief zwak.
De bekende activistische aandeelhouder Nelson Peltz wil PepsiCo opgesplitst zien in een frisdrankenbedrijf en een snackbedrijf. Het snackbedrijf zou vervolgens het van Kraft Foods losgezette Mondelez moeten overnemen om een unieke positie te krijgen op de markt voor chips, koekjes etc. Peltz' Trian Fund Management heeft 0,8 procent van de aandelen PepsiCo en ruim 2 procent van Mondelez.
Nooyi voelt niets voor splitsing en stelt dat het bedrijf sterker is als de divisies elkaars zwaktes kunnen opvangen. Meesterbelegger Warren Buffett, die via investeringsvehikel Berkshire Hathaway een belangrijke aandeelhouder is van Coca Cola, noemt de opstelling van Peltz tijdens een interview met televisiezender MSNBC verkeerd. Volgens Buffett is het beter beleid te maken op aandeelhouders die langer bij een bedrijf willen blijven, dan op 'het snelle geld'.
Trekker- en truckbouwer CNH Industrial verloor deze week op de Boerderij Index verreweg het meeste terrein. Het bedrijf achter de merken New Holland, Case-IH en Steyr wordt geraakt door een hogere waarde van de euro, die de verkoop van landbouwmachines in Zuid-Amerika raakt. De FIAT-dochter bouwt 26 procent van haar machines in Europa.  Het aandeel begon eind oktober met een eerste koers van 12,50 dollar en tendeert nu richting 11 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.