Home

Achtergrond

Olie- en dieselprijs lopen toch weer op

De olieprijs is de afgelopen week gestegen naar een gemiddelde prijs van 110 dollar per vat (159 liter) Noordzeeolie. Woensdag noteerde Behr zelf $ 111,27 per vat. Vorige week bewoog de olieprijs nog tussen de 106 en 108 dollar per vat.

Het is duidelijk dat het nucleair akkoord dat Iran sloot met de VS geen prijsdalend effect heeft voor de lange termijn. Aanvankelijk daalde de prijs met enkele procenten na bekendmaking van het akkoord. Inmiddels is die prijsdaling teniet gedaan omdat Saoedi-Arabië en Israël zeer negatief zijn over het akkoord. Dit geeft spanningen en onzekerheid in de markt waardoor de olieprijs weer stijgt.

De dieselprijs stijgt deze week ook mee, voor het eerst in drie weken. Inkoopcollectief Farmers4all geeft een verkoopprijs af van € 1,086 per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat is 2 cent meer dan voorgaande weken.

De gasprijzen voor de lange termijn zijn de afgelopen week licht gedaald. Contractprijs voor 2014 daalde naar € 26,90 per MWh (€ 26,3 per kuub). De prijsdaling is een correctie op de van de prijsstijgingen in de afgelopen weken. De verwachting is dat de komende weken rust blijft in de markt. De verwachte temperaturen zijn gemiddeld. Dat 
tempert de vraag. Het aanbod van gas is voldoende. Marktanalisten van Nuon verwachten dat de gasprijs kan dalen.

De gemiddelde temperaturen hebben ook effect op de elektriciteitsmarkt. Net als de gasprijs voor 2014 daalde ook deze week de elektriciteitsprijs voor 2014 naar € 47,70 per MWh als gevolg van het koudere weer. Afgelopen week waren de temperaturen in heel Europa lager dan gemiddeld. Tegelijk was het aanbod van wind- en zonne-energie beperkt.
Komende week wordt meer wind verwacht en minder vraag naar stroom. Zowel op de korte als lange termijn zullen de stroomprijzen in de greep blijven van het weer. Dat betekent dat de prijzen stabiel blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.