Home

Achtergrond

Minder vraag naar elektra en gas, olieprijs daalt

De afgelopen week was er minder vraag naar elektriciteit en gas. De krappe vraag is het gevolg van temperaturen die hoger waren dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar.

Daarbij was het aanbod van energie ruim voldoende, omdat er meer windenergie was dan gebruikelijk en tegelijk de hoeveelheid zonnestroom gemiddeld was. Dit zorgde voor lagere elektriciteitsprijzen. De elektraprijzen bleven op het niveau van vorige week, maar contractprijs 2014 kwam uiteindelijk uit op 46,75 euro per MWh.

Marktanalisten bij Nuon verwachten dat de komende week de hoeveelheid windenergie hoog zal blijven en de buitentemperaturen blijven gemiddeld hoog. De week erna zal de buitentemperatuur afnemen en zal de vraag naar elektra en gas geleidelijk aan toenemen waardoor de prijzen kunnen stijgen.

Belangrijk voor de elektraprijzen zijn de CO2-prijzen. De EU-lidstaten zullen de komende week een belangrijke beslissing nemen over de CO2-markt. De verwachting is dat de EU beslist om een deel van de CO2-rechten uit de markt te nemen waardoor de prijs van elektra kan gaan stijgen.

De contractprijs 2014 voor gas is licht gestegen naar 26,30 euro per MWh. De gasprijs beweegt al lange tijd binnen de bandbreedte van 26,1 en 26,6 euro per MWh.

De komende week is de wisselkoers euro versus pond van belang. De wisselkoers euro-pond wordt naar verwachting beïnvloed door de mogelijke renteverlaging waartoe de ECB deze week kan besluiten. De wisselkoers euro-pond is van invloed op de gasmarkt, omdat handelaren posities hebben op zowel de Engelse markt (NBP) als de Nederlandse markt (TTF). Stijgt de koers dan kan dit leiden tot minder vraag op de TTF en daalt de koers dan kan dit juist leiden tot meer vraag.

De olieprijs is deze week flink gezakt naar een gemiddelde koers van 106 dollar per vat (159 liter) Noordzeeolie. Momenteel neemt het aanbod van olie sterker toe dan de vraag waardoor de prijs daalt. Daarnaast is de euro-dollar koers afgelopen week gedaald. Een lagere euro-dollar koers leidt tot minder vraag naar olie, omdat olie hierdoor relatief duurder wordt voor Europese kopers.

Inkoopcollectief Farmers4all gaf deze week een dieselprijs af van 1,05 euro per liter bij een afname van 4.500 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.