Home

Achtergrond 8 reacties

'Mestoverschot is niet alleen maar nadelig'

Apeldoorn - Het mestoverschot is een luxe want levert uiteindelijk geld op. Dat zegt Agrifirm-topman Ruud Tijssens en voorzitter van het Mestinvesteringsfonds in weekblad Boerderij.

Tijssens: "Ons uitgangspunt is dat mest geen afvalstof is, maar een waardevol nutriënt. Akkerbouwers hebben economisch voordeel bij het ruime mestaanbod dat we in Nederland hebben. Het is niet alleen maar nadelig dat we een mestoverschot hebben. Het is ook een luxe."

Ruud Tijssens is één van de initiators van het Mestinvesteringsfonds, dat in maart is opgericht. Doel is kansrijke mestverwerkingsinitiatieven financieel te ondersteunen en mogelijk te maken. De eerste mestverwerkingsprojecten worden binnen enkele weken bekend gemaakt.
Hij zegt tevreden te zijn over de wijze waarop de sector mestverwerking oppakt. "Sinds de start in maart hebben vijftig ondernemers met mestverwerkingsplannen zich aangemeld. Veertien daarvan zijn kansrijk. Dat vind ik een behoorlijk aantal. Het bewijst dat de sector mestverwerking serieus wil oppakken en voldoende marktpartijen brood zien in mestverwerking. Binnen een maand verwacht ik de bekendmaking van de eerste twee projecten."

Voor het Mestinvesteringsfonds kunnen alleen projecten meedoen die over een concreet businessplan beschikken, contracten hebben voor aan- en afvoer van mest, de ondernemers 20 tot 30 procent van het investeringsbedrag zelf kunnen inbrengen, banken hebben aangegeven positief te zijn en de vergunningen rond hebben.

Wilt u meer weten over mestverwerking? Ervaringen delen met collega's of vragen stellen aan deskundigen? Ga naar het thema Mest en Mestverwerking op Boerderij Connect.

Laatste reacties

 • new kids

  Wat een voorman van je cooperatie, daar zul je wekelijks maar als een trouwe hond je auto's met voer bestellen.

 • FarmerNL

  Zoals ik het lees is Agrifirm er voor de akkerbouwers en een deel van hun saldo mag door de veehouders betaald worden.
  Meneer Thijssen, had eens het lef gehad om te zeggen dat de akkerbouw gerust kan betalen voor de hoogwaardige nutriënten, lees mest, nee dat past niet, want is verdringing voor je eigen kunstmest.
  Alle voorlichters op pad met het motto, denk eraan kunstmest eerst en de rekenmodellen zo dat dierlijke mest pas uitkan als je geld uit krijgt.
  De akkerbouw in Noord Frankrijk betaald al €110,00 voor 1 ton gekorrelde kippenmest en weten dat dit een super NPK vervanger is die meer doet dan de gewone NPK.
  Maarja, eerst een vinger in de pap krijgen van wat zo meteen kunstmest vervanger heet en dan daar weer aan verdienen bij de afzet.

 • new kids

  Bah, en dan deze winter weer fijn naar de Agrifirm relatiedag en je tegelijkertijd laten uitmelken door je cooperatie ten gunste van andere sectoren.

 • agratax2

  Uitmelken door je cooperatie. Hier ben je als lid zelf bij, je kunt dit beleid aan d ekaak stellen op de vergaderingen. Een andere optie is niet mee gaan in de mest productie en dus ook geen afzet probleem. Het is maar waar je als boer voor kiest.

 • alco1

  Wij boeren moeten kunnen kiezen voor balans bemesting voor ons land, waarbij we de grond niet uitmergelen, maar ook niet overbemesten. Dat we dat niet kunnen is het probleem.

 • John*

  las de titel en nu weet ik het zeker, er wordt veel geld verdiend met mest waardoor iedereen graag het mestoverschot in stand houd! er zal maar eens betaald moeten gaan worden voor dierlijke mest.. weet je wat we doen de gebruiksnormen maar weer eens naar beneden zodat we dat voorkomen...

 • En

  @agratax1. Je kunt de slag veel sneller maken door te wisselen van voerleverancier, dan door te proberen zo'n grote logge cooperatie met een flink aantal incompetente bestuurders te veranderen.

 • agratax2

  grovar. Wisselen van voerleverancier betekent dat je je door en ander laat 'uitkleden'. Beide organisaites willen verdienen. Maar zolang je lid bent van de co-op blijf je verantwoordelijk voor jouw deel van het kapitaal. Ben je geen lid maar alleen klant, dan kun je gaan en staan waar je wilt.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.