Home

Achtergrond

Kou en euro domineren energiemarkten

De olieprijs is deze week op het niveau van 106 dollar (€78,89) per vat (159 liter) Noordzeeolie gebleven. Voor het weekend zakte de olieprijs onder de 104 dollar per vat. Na het weekend klom de prijs weer op.

De euro-dollar koers is de afgelopen week sterk gedaald door de beslissing van Europese Centrale Bank (ECB) in de rente te verlagen van 0,5 naar 0,25 procent. De lagere euro-dollar-koers leidde tot minder vraag naar olie. De verwachting is dat de komende week de olieprijs blijft schommelen rond de 106 dollar per vat.

De dieselprijs steeg daarentegen wel en liep op naar €1,06 per liter bij een afname van 4.500 liter. Dat liet inkoopcollectief Farmers4all deze weten. Vorige week rekende zij nog een prijs van €1,05 liter.

De afgelopen week waren de temperaturen in Europa gemiddeld hoger dan normaal voor de tijd van het jaar. Dit leidde tot minder vraag naar elektriciteit en gas. Wel was er veel wind en daardoor was het aanbod windenergie groot. De hoeveelheid zonnestroom was gemiddeld. Echter voor komende week wordt aanzienlijk minder wind verwacht en zal de temperatuur onder het gemiddelde zakken. De stroomprijzen zullen hier door oplopen de komende weken, verwachten marktanalisten van Nuon. De contractprijs 2014 was deze week €47,80 per MWh.

Deze week liep de prijs ook al op vooruitlopende op de dalende buitentemperatuur. Een prijsopdrijvend effect heeft ook de beslissing vorige week vrijdag van de Europese Unie een deel van de CO2-rechten uit de markt te nemen en te gaan veilen. Hierdoor zal het aantal rechten afnemen en de productiekosten van energiecentrales stijgen. Ook de beslissing van de ECB om de rente te verlagen leidde tot een hogere elektriciteitsprijs.

Ook de gasprijzen op de lange termijn stijgen licht en bewegen tussen de 26,1 en 26,65 euro per MWh. De reden voor de hogere gasprijs is de lagere temperatuurverwachting. Dit zal leiden tot meer vraag naar gas op de markt en dus een hogere gasprijs. Economen van Nuon meldden dat de kou zorgt voor een extra vraag naar gas van ongeveer 20 miljoen kuub, waardoor de gasprijs mogelijk zal stijgen. Andere reden is de goedkope euro. Dit leidde tot meer vraag naar Nederlandse gas omdat deze goedkoper werd dan Brits gas.

Of registreer je om te kunnen reageren.