Home

Achtergrond

Euro daalt, zicht op lagere rente

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de beleidsrente verlaagd van 0,5 naar 0,25 procent, het laagste niveau ooit. De verlaging werd door analisten niet of pas een maand later verwacht.

De rentestap toont volgens ING-analist Carsten Brzeski aan hoezeer de ECB is veranderd onder leiding van de Italiaanse ex-zakenbankier Mario Draghi. De bank is veel meer assertief dan onder Draghi's Franse voorganger Jean-Claude Trichet, en durft te verrassen.

De rentestap wordt vooral genomen om de lage inflatie het hoofd te bieden. De inflatie daalde in oktober van 1,1 naar 0,7 procent, het laagste niveau sinds januari 2010. De werkelijke inflatie zou dus bij wijziging van beleid goed onder de 0 procent kunnen komen. Het spook van deflatie dreigt en prijsdalingen worden door economen gevaarlijker gevonden dan inflatie. Consumenten zullen bijvoorbeeld in afwachting van dalende prijzen aankopen uitstellen.
De ECB wil een inflatie onder maar vlakbij de 2 procent. Door de renteverlaging zou ook de interbancaire rente, de Euribor, kunnen dalen. Sinds vorige week was de Euribor met een looptijd van 3 maanden juist licht toegenomen tot 0,228 procent. Het wordt dan voor bedrijven dus goedkoper geld te lenen van de ECB of van elkaar, terwijl het parkeren van geld momenteel niets oplevert. Het gevolg is normaliter dat meer geld op de markt komt en de waarde van de euro zal dalen richting 1,20 tot 1,10 dollar.

Aan de opmars van de euro lijkt daarmee voorlopig een einde te zijn gekomen. De waarde van de munt daalde van een top van 1,38 dollar anderhalve week geleden al tot 1,35 dollar nu. Ook tegenover het Britse pond verloor wat ooit de 'eenheidsmunt' genoemd werd enkele centen. Dat is goed nieuws want een breed scala aan bedrijven in de agribusiness, van Bayer CropScience tot Case New Holland, geeft bij kwartaalcijfers aan last te hebben van de harde euro.Of registreer je om te kunnen reageren.