Home

Achtergrond laatste update:29 nov 2013

Beurswaarde Südzucker verdampt

De beurskoers van Südzucker is de afgelopen week bijna 20 procent gedaald nadat de onderneming haar verwachtingen voor het lopende jaar fors naar beneden bijstelde.

 

Het is een ongekende neergang van het overigens nog deels coöperatieve bedrijf. Eerder gingen de Duitsers er vanuit dat in het gebroken boekjaar tot februari de omzet 100 miljoen euro zou groeien tot 8 miljard. Nu echter rekent Europa's grootste suikerproducent op een omzetdaling van 300 miljoen.
De verwachting voor de operationele winst werd bovendien verlaagd met 175 miljoen. Südzucker verwacht ook volgend jaar de wind fors tegen te hebben. De oorzaak ligt in een daling van suikerprijzen op de wereldmarkt. Een laat, fris voorjaar leidt in combinatie met de overstromingen in Midden-Europa in juni tot een lager-dan-gemiddelde bietenoogst in 2013.
Europa zal dus goedkope suiker uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika moeten gaan importeren. Associated British Foods (ABF) uit het Verenigd Koninkrijk waarschuwde al twee weken geleden voor hetzelfde fenomeen. ABF maakte aandeelhouders bovendien duidelijk dat de liberalisering van de EU-suikermarkt in 2017 de onderhandelingsmacht van kopers vergroot en dus druk zet op prijzen.
Het aandeel Südzucker sloot woensdag af met een koers van 18,40 euro. In de laatste 52 weken raakte het aandeel in de handel een dieptepunt aan van 18,25 euro en een top van 34,34 euro. Zakenbank Goldman Sachs verlaagde al eerder het 12-maands koersdoel van 31 naar 18,30 euro. Na een tussenstap naar 16,30 euro is het koersdoel nu 14,30 euro. En dat is volgens Goldman Sachs nog een meevaller, want de cijfers van Südzucker vallen de analisten nog mee.
ABF staat met een koers net onder de 2300 pence niet ver van haar top in de laatste 52 weken. De oorzaak ligt in de structuur van het bedrijf. Waar Südzucker vanuit Mannheim een suiker- en biobrandstoffenimperium aanstuurt, overziet het management van ABF vanuit Londen naast de suikeractiviteiten van British Sugar ook de snel groeiende serie kledingwinkels van Primark en enkele producenten van voedingsmiddelen zoals George Weston Foods en sauzenmaker G Costa.
Het aandeel Archer Daniels Midland (ADM) is inmiddels weer aan het opkrabbelen. Het aandeel van de Amerikaanse handelsonderneming zakte in toen duidelijk werd dat de Australische regeringscoalitie het nog niet eens was over het toestaan van de overname van GrainCorp. De overname moet ADM in staat stellen fors grotere volumes graan in Azië af te zetten. ADM verkoopt cacao-activiteiten, mogelijk aan Cargill, om geld voor groei met graan gedaan te krijgen.
Deze week beloofde ADM enkele honderden miljoenen te investeren in agrarische infrastructuur in Australië én voorraadgegevens te delen. Daarmee lijkt ADM te voldoen aan de belangrijkste eisen van de boerenlobby en is het vertrouwen in de deal gegroeid. Op 17 december geeft de regering uitsluitsel.

Of registreer je om te kunnen reageren.