Home

Achtergrond 933 x bekeken laatste update:29 nov 2013

Afbouwen of opbouwen?

Al ruim een half jaar hangt de vraag boven de markt: wanneer gaat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, ophouden maandelijks voor 85 miljard dollar aan obligaties aan te kopen?

De vraag is relevant want op het moment dat de VS haar steunprogramma inperkt, wat 'taperen' wordt genoemd, zal de dollar volgens analisten in waarde toenemen. De euro verzwakt dan en de exporten vanuit de Eurozone kunnen verder aantrekken. De euro beweegt al een tijdje tussen een koers van 1,35 en 1,37 dollar, eigenlijk veel te hoog gezien de zwakte van de economie.

Lang leek het erop dat de "Fed" het taperen uitstelt tot maart of april om de opbouw van de economie niet dwars te zitten. Uit de notulen van de oktobervergadering van het beleidscomité blijkt echter dat actief wordt gezocht naar beleidsinstrumenten die de effecten van het afbouwen van steunmaatregelen kunnen verzachten. De Europese Centrale Bank (ECB) kijkt ook naar de mogelijkheden, vooral om te voorkomen dat de inflatie (geldontwaarding) gevaarlijk lage vormen gaat aannemen.
Daarbij wordt overwogen de rente op door banken aangehouden tegoeden te verlagen van 0 naar -0,1 procent, een soort strafheffing voor het niet uitlenen van geld dus. Echter, alleen in Denemarken heeft men ervaring met een dergelijk scenario. Volgens de gezaghebbende Duitse krant Süddeutsche Zeitung werkt de ECB aan een pakket nieuwe goedkope leningen aan commerciële banken.
Voor het eerst zou bij het uitlenen als eis worden gesteld dat een (groot) deel van het geld wordt uitgeleend aan bedrijven. De ECB is immers bezorgd over het feit dat met name het midden- en kleinbedrijf moeite heeft aan krediet te komen. De vraag is of politici in de sterkste economie van de Eurozone, Duitsland, nog meer goedkoop geld voor banken zien zitten.
Naar verwachting zal het meeste goedkope krediet naar Zuid-Europa gaan, waar banken zwak staan maar er niet voor schuwen peperdure spelersaankopen van voetbalclubs te financieren, ook al hebben die clubs al een enorme schuld. De voorzitter van de ECB, Mario Draghi, haalde recent uit naar de nationalistische ondertoon in het debat over monetair beleid. De bestuursleden van de ECB zijn Europeanen, aldus de Italiaan, die vervolgens Duitsland verweet te weinig te investeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.