Home

Achtergrond

Aandeel Monsanto in de lift

Het aandeel Monsanto is ten opzichte van vorige week 5,5 procent in waarde toegenomen. De producent van zaaigoed en gewasbeschermingsmiddelen staat met een koers van 110 dollar (82 euro) op het hoogste niveau ooit.

In de laatste 52 weken raakte het aandeel een dieptepunt aan van 82,70 dollar. Wie precies drie jaar geleden instapte, deed dat nog op een koers van 60 dollar.

Monsanto heeft het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een verlies geboekt van 249 miljoen dollar, waarmee het bedrijf 15 miljoen dieper in het rood dook dan een jaar eerder. Over het hele boekjaar kwam de winst wel 21 procent hoger uit dan in fiscaal 2012, op 2,48 miljard dollar. Het bedrijf verraste de markt door recent de Climate Corporation over te nemen, voor bijna 1 miljard dollar.
De deal wordt wel omschreven als 'Silicon Valley ontmoet de landbouw', omdat de oprichters van Climate Corporation afkomstig zijn van bedrijven als Google en Yahoo. De onderneming uit San Francisco koppelt agronomische modellen aan gedetailleerde weergegevens en verzekeringen. Analisten onderschrijven het nut van de deal, zeker nu blijkt dat concurrent DuPont Pioneer met John Deere ook een samenwerking aangaat voor het vermarkten van kennis op akkerniveau.
Analisten van Jefferson wijzigden deze week hun advies voor het aandeel van 'vasthouden' naar 'verkopen'. Ze denken dat een koers rond de 111 dollar even het maximale is. Collega's van Zacks hielden vast aan een neutraal advies. In totaal geeft twee derde van de analisten die het aandeel intensief volgen nog het advies het aandeel in te kopen.
Het beurssucces van Monsanto staat in schril contrast met Syngenta. De Zwitserse onderneming leunt veel meer op gewasbeschermingsmiddelen; voor Monsanto een categorie die beperkt is tot de bekende herbicide Roundup. Het aandeel verloor de afgelopen week 1,7 procent aan waarde en noteert nu net onder de 358 franc (€290,68). In de laatste 52 weken werd een dieptepunt genoteerd van 344,60 franc en raakte het aandeel een top van 416 franc.
Het management van Syngenta maakte eerder bekend te vrezen dat zijn winstdoelstelling dit jaar niet gehaald wordt. Het bedrijf heeft last van een harde munt die de exporten bemoeilijkt en moet grote afschrijvingen verwerken voor de voorraad zaaigoed. Analisten van Crédit Suisse denken dat de dip tijdelijk is en dat het aandeel over de wat langere termijn kan opveren naar 370 franc.
Südzucker verloor voor de tweede week op rij terrein op de beurs in Frankfurt. De Britse bank Barclays verlaagde het koersdoel van 25 naar 20 euro omdat de suikermarkt lijkt te verzwakken. De voorraden suiker lopen op, aldus de analisten terwijl de importen van buiten de EU toenemen. Het gevolg: lagere prijzen. Südzucker begon het jaar met een koers van 31 euro maar nu staat het aandeel dichtbij 22 euro.

Of registreer je om te kunnen reageren.