Home

Achtergrond

Waarde euro redelijk stabiel, rente schommelt rond huidig niveau

De wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar beweegt deze maand binnen een vrij nauwe bandbreedte van $1,3493 en $1,3594. De koers is in vergelijking met dit jaar vrij hoog. Alleen begin februari dit jaar was de koers hoger ten opzichte van de huidige koers.

Toen piekte de wisselkoers van de euro versus de dollar naar $1,3644. Wordt de huidige wisselkoers van de euro ten opzichte van de dollar afgezet tegen de koersen in de afgelopen vijf of tien jaar, dan is de huidige koers vrij gemiddeld te noemen.

De rente zal voor de rest van het jaar rond het huidige niveau blijft schommelen, verwacht ABN Amro. Economen bij de bank verwachten dat de Europese Centrale Bank een verruimings-gezinde koers blijft varen en de economie zich slechts in een bescheiden tempo herstelt. Naarmate volgend jaar de economie aan kracht wint, zal de rente waarschijnlijk sterker oplopen. Omdat de economische situatie in de eurozone aanzienlijk zwakker blijft dan in de Verenigde Staten, en de markten waarschijnlijk een renteverhoging in de VS eerder gaan inprijzen dan in de eurozone, zal de tienjaars spreiding tussen Duitsland en de VS toenemen.

De financiële crisis heeft diepe sporen getrokken in de Europese economie. Dit kwam ook tot uitdrukking in een snel slinkend consumentenvertrouwen in Europa en in Nederland. Aanvankelijk leek het consumentenvertrouwen zich te herstellen, maar dit bleek van korte duur. Vooral in Nederland ging het consumentenvertrouwen hard onderuit en bevindt zich wederom op het niveau van tijdens de kredietcrisis.

Het Nederlandse consumentenvertrouwen heeft tijdens de kredietcrisis forse klappen opgelopen en is hiervan vijf jaar later nog niet hersteld. Nieuw onderzoek van De Nederlandse Bank dat vorige week verscheen, laat zien dat niet alleen economische factoren het vertrouwen van de consument in de economie bepalen. Ook de politieke instabiliteit in Nederland is daar debet aan. Volgens het onderzoek de politiek bijgedragen aan het gedeukte consumentenvertrouwen. Alle kabinetten sinds 1998 kwamen vroegtijdig ten val. Hierdoor ontstond onzekerheid bij burgers over de economische koers van het land.

Of registreer je om te kunnen reageren.