Home

Achtergrond

Südzucker wind in de rug met hoge suikerprijs

Het aandeel Südzucker is sinds vorige week 7,5 procent in waarde gestegen. Het Duitse suikerconcern staat daarmee op de hoogste koers sinds begin september.

Het bedrijf profiteert van gestegen suikerprijzen. In de Braziliaanse haven van Santos is meer dan 300.000 ton suiker verloren gegaan door een brand. Het volume is niet schokkend, maar door de schade in de suikerterminal wordt het logistiek lastiger voor Braziliaanse exporteurs in snel tempo uit te voeren. Het goedkope suiker komt dus wat vertraagd op de wereldmarkt.
Het bedrijf uit Mannheim kon wel een opsteker gebruiken. Eerder dit jaar noteerde de onderneming op de beurs in Frankfurt nog koersen ruim boven de 32 euro. Een duikvlucht werd ingezet na de publicatie van de halfjaarcijfers. Het nettoresultaat van Südzucker nam in deze periode door hoge grondstofkosten en tegenvallende exportvolumes af met 35 procent tot 312 miljoen. Südzucker hield wel vast aan verwachtingen voor het hele jaar.
LBBW, de grootste bank van Zuidwest-Duitsland, verlaagde het koersdoel van 33 naar 28 euro en hanteert een koopadvies. Commerzbank zit dichtbij deze analyse. Deutsche Bank verlaagde het koersdoel van 24 naar 23 euro en denkt dat het vasthouden van het aandeel het beste is. Verder van Duitsland worden de beoordelingen van Südzucker snel minder. BNP Paribas hanteert een koersdoel van 14 euro terwijl Goldman Sachs, de gouden standaard van de zakenbanken, uitgaat van ruim 16 euro.
De ondoorzichtigheid van de suikermarkt blijft een probleem voor analisten. Europa heeft de markt aardig dichtgetimmerd waardoor Europese producenten vaak profiteren van veel hogere prijzen voor suiker dan hun collega’s elders. Volgens DZ Bank ligt het verschil tussen de wereldgraadmeter en de Londense termijnmarkt nu zelfs dichtbij de 200 dollar per ton. Tegelijk is Europa maar voor circa 85 procent zelfvoorzienend. Helemaal immuun voor wat wereldwijd gebeurt, is Europa dus niet.
Nutreco verloor op de beurs terrein. In feite is het aandeel sinds de aandelensplitsing in april nooit erg ver van de 35 euro geweest. Nutreco maakte bekend te verwachten dat de operationele winst (ebita) voor heel 2013 uitkomt op circa 255 miljoen euro. Eerder zei de onderneming nog een bedrijfsresultaat te verwachten dat in lijn zou liggen met vorig jaar. Toen bedroeg de ebita 262,1 miljoen euro.
Analisten reageren teleurgesteld maar tegelijk blijft 2013 daarmee het op één na beste jaar van Nutreco ooit, benadrukt topman Knut Nesse. ING heeft het koersdoel voor Nutreco met 0,50 euro verlaagd naar 39,50 euro bij een onveranderd koopadvies. Analist Macro Gulpers is door de verlaging omdat Nutreco op een dag voor analisten in september nog optimistisch was. Toch denkt de analist dat de meeste tegenspoed van korte termijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.