Home

Achtergrond

Stroomprijs loopt op, tijdelijke piek gasprijs, diesel daalt mee

De stroomprijs steeg deze week licht. Dit komt omdat de productiekosten voor elektriciteitscentrales toenamen.

De kolenprijs liep op door krapte op de markt en stijgende prijs van emissierechten. Afgelopen week werden veel meer kolen verhandeld dan gebruikelijk. Dat in combinatie met aanvoerproblemen zorgde ervoor dat de kolenprijs uit een dal kon komen. Vorige week was de kolenprijs voor 2014 op het laagste niveau ooit. De prijs van emissierechten steeg eveneens door speculatie op de markt. Het nieuwe Duitse kabinet is voorstander om in Europees verband het aantal CO2-emissierechten te veilen. Dit zal een prijs stijgend effect gaan hebben waardoor ook de elektraprijzen kunnen stijgen. De contractprijs voor 2014 is 57,20 euro per MWh en 2015 53,13 euro per MWh. Dit zijn piekuurtarieven.

De gasprijzen op de lange termijn zijn deze week op niveau gebleven en beweegt binnen een bandbreedte van 26,1 en 26,6 euro per MWh. Op korte termijn wordt een lichte prijsdaling verwacht omdat het weer nog altijd vrij warm is. De prijs liep deze week een halve cent op door aanbodverstoringen. Deze stijging zal weer snel teniet worden gedaan.

De olieprijs bleef afgelopen week rond hetzelfde niveau van 109 en 110 dollar per vat (159 liter) Noordzeeolie. De stabiele koers komt omdat handelaren een afwachtende houding aannemen ten aanzien van de Amerikaanse economische en politieke situatie. Woensdag daalde de olieprijs wel vrij plotseling naar 108 dollar per vat. Oorzaak hiervan was de bekendmaking van de Amerikaanse olievoorraden. Deze blijken groter te zijn dan werd aangenomen waardoor er minder vraag is naar olie vanuit de VS. Analisten verwachten dat vraag naar olie toch op peil blijft omdat de dollar zwak staat ten opzichte van de euro waardoor voor dezelfde hoeveelheid euro's meer olie kan worden gekocht. Dat maakt olie relatief goedkoop wat leidt tot meer vraag. De komende week blijft de olieprijs naar verwachting tussen 107,50 en 112,50 dollar per vat.

De dieselprijs is dalende. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een prijs van 1,056 euro per liter bij een afname van 4.500 liter. Vorige week was de prijs per liter 1,079 euro per liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.