Home

Achtergrond 1 reactie

Shutdown leidt tot onzekerheid rente

Het is de Democraten en Republikeinen niet gelukt vóór een deadline van 1 oktober een oplossing te vinden voor het begrotingsconflict. In het verleden duurden shutdowns gemiddeld een week, maar het Republikeinse verzet tegen een beperkte publieke gezondheidszorg is dusdanig fel dat wordt gevreesd voor wekenlang oponthoud.

De directe economische schade wordt door ING geschat op 5 tot 10 miljard dollar. De VS is een groot land, maar in het ergste geval verliest de economie dus wekelijks de jaaromzet van FrieslandCampina.
De shutdown leidt ertoe dat niet-essentiële delen van de overheid zijn gesloten. Dat betekent dat deze week een banenrapport niet kan verschijnen. Dat is pijnlijk omdat de Amerikaanse centrale bank, de Fed, haar beleid wat betreft het opkopen van staatsschuld en de hoogte van de rente heeft gekoppeld aan het werkloosheidscijfer. Als de werkloosheid naar een duidelijk niveau daalt, kan de beleidsrente worden verhoogd, wat zich vertaalt in een hogere waarde van de dollar ten opzichte van de euro.
Voor exporteurs in de Eurozone zou een Amerikaanse renteverhoging welkom zijn, want hoewel de Amerikaanse economie al een langere periode veel sterker oogt dan de Europese, blijft de euro vooralsnog 'duur'. Deze week was de euro 1,35 dollar waard. De waarde van de euro ligt vrij stabiel rond de 0,84 pond. Opvallend is dat de meeste analisten nog altijd erop rekenen dat de Fed binnen 2013 zal beginnen het steunbeleid voor de economie af te bouwen. Dat zou in het eerste kwartaal van 2014 zich moeten vertalen in een goedkopere euro.
Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is deze week opgelopen tot 0,228 procent. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, ligt bij een looptijd van 6 maanden op 0,34 procent. De stijging is een gevolg van signalen uit Frankfurt, waar beleidsmakers van de Europese Centrale Bank (ECB) duidelijk maakten dat nog voorlopig geen sprake is van een nieuwe ronde van leningen met een lange looptijd en lage rente aan banken. De hoeveelheid kapitaal dat bij banken zit, maar niet 'aan het werk is gezet', is de laatste weken gedaald. ECB-bestuurder Jörg Rasmussen zei woensdag dat de ECB bij economische tegenwind nog altijd ruimte heeft de rente te verlagen.

Eén reactie

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.