Home

Achtergrond

Rentes stabiel, waarde euro loopt op

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden beweegt nog steeds tussen 0,22 van en 0,23 procent, een extreem laag niveau. De interbancaire rente, vaak referentie bij leningen, volgt de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB).

Deze week besloot de ECB tijdens een bijeenkomst in Parijs om de rente die het rekent aan commerciële banken gelijk te houden op 0,5 procent.
Omdat de depositorente op 0 bleef, is de verwachting dat de Euribor-rente voorlopig rond hetzelfde niveau zal blijven. ING gaat uit van een licht oplopende rente maar van 0,35 procent in het tweede en 0,40 procent in het derde kwartaal van 2014 zullen niet veel ondernemers bang worden. Voor de crisis bedroeg de Euribor volle procenten.
De wisselkoers ontwikkelt zich nadelig voor de Nederlandse export. De Federal Reserve maakte vorige week bekend gewoon Amerikaanse staatsschuld te blijven financieren. Wellicht is de term 'ruim monetair beleid' enigszins eufemistisch want het gaat niet om enorme bedragen. De 'Fed' koopt maandelijks voor 85 miljard dollar aan staatsobligaties en heeft verklaard dit te blijven doen totdat het economisch herstel duurzaam is, waarbij onder meer naar de werkloosheid wordt gekeken.
Hoe fragiel ook de Amerikaanse groei is, bleek deze week. De Republikeinen en Democraten bleven het oneens over de federale begroting voor volgend jaar waardoor een deel van de overheidsdiensten haar deuren moest sluiten. Er komt ongetwijfeld snel een einde aan de 'shutdown' omdat de belangen voor iedereen te groot zijn om niet tot een akkoord te komen, maar gevreesd wordt dat de politieke impasse een voorbode is voor de discussie over het schuldenplafond.
In de VS wordt de hoogte van de staatsschuld wettelijk vastgelegd om mismanagement door de regering te voorkomen. De VS loopt binnenkort tegen het plafond aan waardoor een wetswijziging nodig is. Genoeg reden dus deze week voor druk op de Amerikaanse dollar. Een euro is nu 1,35 dollar waard. Gelukkig voor exporteurs is de Amerikaanse situatie vrij uniek en neemt de waar de van de euro ten opzichte van de meeste andere munten niet duidelijk toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.