Home

Achtergrond

Rente wat lager, euro wint weer aan waarde

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden is woensdag gedaald van 0,23 naar 0,22 procent. De interbancaire rente ligt bij een looptijd van 6 maanden op 0,34 procent.

De daling hangt samen met de verwachting dat de Europese Centrale Bank (ECB) wellicht meer zal doen om de economie aan te wakkeren. Zo kan de ECB goedkoop geld lenen aan commerciële banken. Hoewel hij niet wilde ingaan op details, zei de Belgische ECB-bestuurder Luc Coene deze week tegen media dat de dalende inflatie in de Eurozone zich vertaalt in meer ruimte voor de ECB stimuleringsmaatregelen te nemen. De ECB heeft als eerste en formeel enige functie de inflatie te beperken tot een niveau onder maar dichtbij de 2 procent. In september kwam de inflatie in de Eurozone uit op 1,1 procent.
De opmerking van Coene lijkt erop te duiden dat het Duitse concept waarbij de ECB een pure inflatiebestrijder is, definitief is achterhaald. Franse, Italiaanse en Spaanse druk maken dat de ECB zich in navolging van de Amerikaanse Federal Reserve ook probeert te ontpoppen als instrument om de economische groei aan te wakkeren.
Het zit de ECB in dat opzicht nog wel tegen, want de Amerikanen pompen dusdanig veel geld in het economische systeem dat vooralsnog de euro een erg 'harde' munt blijft. De tijdelijke sluiting van de Amerikaanse federale overheid heeft economische groei in de VS bovendien ondermijnt. De angst dat een politieke impasse over het verhogen van wettelijk toegestane schuldomvang tot wederom een sluiting zal leiden, maakt ook dat de dollar onder druk staat.
De afgelopen week is de euro in waarde gestegen tot bijna 1,38 dollar, het hoogste niveau sinds 7 november 2011. Het is voor exporteurs wel zo dat ze eigenlijk al sinds eind 2010 werken met een euro die ergens tussen de 1,30 en 1,40 dollar waard is. Banken blijven, behoudens een budgetcrisis in de VS, uitgaan van een dalende koers van de euro ten opzichte van de dollar. Dat komt vooral omdat de Amerikaanse economie beter blijft presteren en vroeg of laat de Federal Reserve steunmaatregelen moet afbouwen. Een relatief zwakke dollar is ongunstig voor de export, maar gunstig voor bedrijven die bijvoorbeeld graan en soja op de termijnmarkt in Chicago inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.