Home

Achtergrond

Prijsdaling door groeiend aanbod melkkoeien

De gebruiksveehandel is erg slap. Melkkoeien van de eerste kwaliteit zijn moeilijk te slijten, de prijs staat onder druk. Vraag is er heel beperkt.

De melkaanvoer is vol op stoom bij het huidige prijsniveau, de melkveehouders produceren boven quotum. De toename van de inkomsten is goed voor een inhaalslag, want de (voer-) kosten zijn hoog geweest het afgelopen seizoen. Melkquotum is duur, in het bijzonder voor leasen. Daarnaast is van invloed dat de export van vaarzen op een heel laag pitje staat. Er ontstaat een te groot aanbod langdrachtige vaarzen, dat in het binnenland de melkveemarkt onderhand overvoert. De prijs van vaarzen is al laag, dit effect drukt vooral op de prijs van geschikte melkkoeien. Een snel groeiend aanbod van slachtvee is ook te voorzien. De opbrengst hiervan zakt niet voor niets ook al weken.

Prognose: prijsdaling.

Of registreer je om te kunnen reageren.