Home

Achtergrond

Oliekoers loopt op

De olieprijs liep donderdag scherp op, als gevolg van de economische en politieke perikelen in de Verenigde Staten (VS). Woensdag zette de Europese oliekoers al een stijging in en sloot woensdagavond af op een prijs van 107,90 dollar per vat (159 liter).

Dat is bijna een dollar meer dan de dag er voor toen een vat olie 107 dollar kostte. Analist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies verwacht dat de olieprijs de komende dagen nog wel verder op zal lopen. De angst dat de Amerikaanse overheid op korte termijn geen oplossing zal vinden voor het politieke conflict is groot en de gevolgen van de 'shut down' voor de Amerikaanse economie. Handelaren anticiperen daarop en laten de olieprijs oplopen door mogelijke risico's in te prijzen.

De stijgen van de olieprijs is nog te recent en heeft nog geen effect op de dieselprijs. Deze blijft dan ook onveranderd ten opzichte van vorige week. Inkoopcollectief Farmers4all gaf op donderdag een prijs van €1,07 per liter bij een afname van 4.500 liter. Deze prijs is ongewijzigd ten opzicht van vorige week.

De gasprijs op de dagmarkt is licht gedaald deze week als gevolg van het aanhoudende warme weer. Maandag noteerde handelsplatform TTF een prijs van 26,3 cent per MWh (25,7 cent per kuub) om te dalen naar 25,9 cent per MWh (25,3 cent per kuub) op donderdag. Ook de korte termijncontractprijzen voor de komende maanden zakken mee met enkele tienden procenten. De contractprijs voor 2014 daalde eveneens, zij het miniem naar 26,2 cent per MWh (25,6 cent per kuub). Contractprijs 2015 daalde ook naar 25,5 cent per MWh (24,9 cent per kuub). Daarentegen steeg de contractprijs voor 2016 licht naar 25,08 cent per MWh (24,5 cent per kuub).

Op de stroommarkt hebben geen grote veranderingen plaats gevonden deze week. Maandag noteerde Endex een dagprijs van €53,27 per MWh. Deze prijs hield stand tot en met donderdag. Ten opzichte van vorige week is het een stijging van ongeveer vijf euro per MWh. De contractprijs dalen daarentegen licht. Contractprijs 2014 is 47 euro per MWh, 2015 is 42 euro per MWh en 2016 is 41,93 euro per MWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.