Home

Achtergrond 2 reacties

Lagere afzet babyvoeding drukt koers Danone

Het Franse voedingsconcern Danone boekte het afgelopen kwartaal fors lagere resultaten door problemen met de afzet van babyvoeding in Azië. Danone maakte woensdag zijn kwartaalresultaten bekend. De koers dook in eerste instantie met 5 procent omlaag, maar kon zich later op de dag herstellen.

Het verlies bleef uiteindelijk dan ook beperkt tot 2,2 procent ten opzichte van de vorige week. De omzetgroei was met 4,2 procent het laagst sinds 2009.

Belangrijkste oorzaak is  de terugroepactie van babyvoeding in de belangrijke afzetmarkten in Azië. Danone verkoopt producten met grondstoffen van het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern Fonterra, dat een forse hoeveelheid producten van de markt haalde vanwege een achteraf vermeende besmetting met botulisme. De omzet van babyvoeding van Danone daalde in het derde kwartaal met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een gevoelige klap want babyvoeding is goed voor circa 20 procent van de omzet. Volgens financieel directeur Pierre-Andre Terisse zijn door de problemen met babyvoeding de groeiverwachtingen zes maanden teruggeworpen. Hij verwacht ook in de laatste drie maanden nog een omzeteffect van 3 procent, voor heel 2013 is dat een omzetdruk van 1,5 procent.

Danone heeft een schadeclaim neergelegd bij Fonterra van circa 200 miljoen euro volgens persbureau Bloomberg, Fonterra ontkent echter juridisch aansprakelijk te zijn. Complicerende factor is dat Danone behalve afnemer van producten van Fonterra ook in meerdere landen een directe concurrent is in de winkelschappen. Daarbij heeft Danone in China nog een nieuw probleem met beschuldigingen over omkoping van medisch personeel om Dumex-zuigelingenvoeding te promoten.

Nutreco noteerde in de afgelopen week een koersverlies van 2,54 procent naar €37,75 op 16 oktober. Mogelijk zit daarin al een deel van de tegenvallende kwartaalresultaten verwerkt die het concern donderdag publiceerde. Het diervoedingsconcern verlaagde de verwachting voor de operationele winst in 2013 van 262 miljoen euro naar 255 miljoen euro. Daarop daalde de koers op de Amsterdamse beurs in eerste instantie met bijna 4,5 procent, later op de dag leek de koers zich echter weer wat te herstellen.

De omzet over het derde kwartaal steeg weliswaar met 0,7 procent naar 1,49 miljard, maar het resultaat was 'lager' dan in hetzelfde kwartaal in 2012. Het lagere resultaat komt vooral door de visvoertak die de omzet wel zag stijgen met ruim 11 procent. Oorzaken zijn de sterke concurrentie in de Noorse markt, lagere resultaten in China en ongunstige wisselkoerseffecten. De omzet van de diervoedingstak daalde met 7 procent met een resultaat dat 'in lijn lag met 2012'. Nutreco maakte geen concreet winstcijfer bekend over het derde kwartaal.

Laatste reacties

  • koestal

    Recall kost dik geld

  • koestal

    alleen het resultaat geldt

Of registreer je om te kunnen reageren.